Institutul pentru Studii Avansate (Hanse-Wissenschaftskolleg) din Delmenhorst – Germania găzduieşte în perioada de 2-4 noiembrie Simpozionul Internațional Muzica Românească în Context: Tipologiile narativului. Manifestarea este organizată de cunoscuta compozitoare și profesoară Violeta Dinescu împreună cu Roberto Reale. Simpozionul se va deschide cu omagierea a 80 de ani a compozitorului român Corneliu Dan Georgescu, cu participarea grupului TRIO CONTRASTE din Timișoara.
La eveniment participă interpreţi, muzicologi și profesori din Germania: Martin Kowalewski, Ana von Bülow, Ulrike Sienknecht, Joachim Meencke, Michael Heinemann, Ulla Levens, Adalbert Grote, W. Andreas Schultz, Monika Jäger, Silke Wulf, Corina Kiss, dar şi din Austria şi România: Raluca Stirbăţ, Ana Szilágyi şi Laura Manolache.

Naraţiunea este una din caracteristicile muzicii româneşti. Muzica bizantină românească şi cea tradiţională sunt exemple uimitoare ale narativului ca sursă  de inspiraţie în arta muzicii, până în zilele noastre. În timpul simpozionului, analiza mai multor lucrări va încerca să  aducă mai aproape această dimensiune narativă a muzicii. Se va ilustra astfel cum o sursă comună de inspiraţie poate duce la multiple forme de cristalizare.  Aspectul narativităţii care nu este legată de cuvânt va avea un loc special în cadrul simpozitonului. (sursa: www.uol.de/musik)

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/10/csm_Symposium_Programm_2018_c75264f48b.pnghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/10/csm_Symposium_Programm_2018_c75264f48b-150x150.pngRevista MuzicalaStiriAdalbert Grote,Ana Szilágyi,Ana von Bülow,Corina Kiss,Corneliu Dan Georgescu,Institute for Advanced Study,Joachim Meencke,Laura Manolache,Martin Kowalewski,Michael Heinemann,Monika Jäger,Raluca Stirbăţ,Roberto Reale,Silke Wulf,Simpozionul Internațional Muzica Românească în context: Tipologiile narațiunii,Ulla Levens,Ulrike Sienknecht,Violeta Dinescu,W. Andreas Schultz
Institutul pentru Studii Avansate (Hanse-Wissenschaftskolleg) din Delmenhorst – Germania găzduieşte în perioada de 2-4 noiembrie Simpozionul Internațional Muzica Românească în Context: Tipologiile narativului. Manifestarea este organizată de cunoscuta compozitoare și profesoară Violeta Dinescu împreună cu Roberto Reale. Simpozionul se va deschide cu omagierea a 80 de ani a compozitorului român Corneliu Dan Georgescu, cu...