Talent, eleganță, sensibilitate: ROXANA MATEI (1926, București – 16 iulie 2011, Köln, Germania); fosta desenatoare tehnică a devenit o adevărată vedetă a muzicii ușoare românești. Provenea dintr-o familie de intelectuali; fratele ei, coregraful Gelu Matei a semnat spectacole de succes la Opera Română din București. A fost atrasă din copilărie de jazz. A practicat genul; a susținut recitaluri la fosta casă a ziariștilor de pe Calea Victoriei, acompaniată fiind de orchestra lui Enrico Fanciotti, melodist prin excelență dar și bun manager. Trupa lui, combo, avea un chitarist virtuoz – Constantin Lozinski, bun improvizator, pe placul Roxanei. Adeseori ea dădea curs și invitațiilor la dans adresate de cei care o admirau, o ascultau, o aplaudau.

A debutat într-un spectacol la Sala Dalles, prin 1955, dirijat de Edmond Deda, cel care i-a fost și profesor pentru muzica ușoară și jazz.

Ani de zile, piesa ei favorită a fost evergreen-ul lui Radu Șerban Un minut (cântat și astăzi, prezent pe înregistrările de antologie); un mambo – cha cha, devenit șlagărul anului 1958. Dar șide Vasile Veselovschi, la rândul său un hit peste timp. Henry Mălineanu i-a oferit piesa lui E de necrezut. Roxana Matei avea o interpretare plină de temperament, dar aducea emoție și în piesele lirice.

Era nelipsită din studiourile Casei de discuri Electrecord, pentru care a înregistrat mai mult de 100 de melodii, şi naționale, și dintre  cele agreate de public, selectate din repertoriul la modă. A făcut parte din echipa Teatrului de estradă din București; desigur, era des solicitată și pentru transmisiile în direct ori în studiourile postului de Radio național.

A colaborat și cu Trio Grigoriu, cu orchestrele Vladimir Cosma, cu cea dirijată de Teodor Cosma. Majoritatea textelor la piesele traduse din limbile internaționale au fost semnate de Eugen Mirea și Constantin Cârjan, și ei aflați în grațiile soliștilor dar și ale publicului.

În 1972 a emigrat în Germania.

Galeria vocilor feminine, cea care a dictat adevărate mode prin anii ’50-’60, a avut-o în prim-plan.

La revedere, a Dvs. Daniela Caraman Fotea.

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/11/R-3591969-1355164380-6984.jpeg-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/11/R-3591969-1355164380-6984.jpeg-1-150x150.jpgRevista MuzicalaGreii muzicii uşoare româneştiCâmpia sub lună,daniela caraman fotea,roxana matei,Un minut
Talent, eleganță, sensibilitate: ROXANA MATEI (1926, București - 16 iulie 2011, Köln, Germania); fosta desenatoare tehnică a devenit o adevărată vedetă a muzicii ușoare românești. Provenea dintr-o familie de intelectuali; fratele ei, coregraful Gelu Matei a semnat spectacole de succes la Opera Română din București. A fost atrasă din...