Rareori se întâmplă unui artist care și-a început cariera în context clasic să ajungă vedetă națională și internațională a divertismentului! S-a petrecut cu GIGI MARGA (22 aprilie 1929). A urmat școala de muzică, a făcut parte din Corala Patriarhiei sub conducerea lui Nicolae Lungu, apoi din corul Filarmonicii “George Enescu” (timp de șapte ani…)

A debutat cu repertoriu de muzică ușoară într-un concert la Sala Dalles cu Orchestra Electrecord dirijată de Teodor Cosma. Acest muzician rafinat a convins-o să se integreze între soliștii de muzică ușoară.

Vocea ei de contraltă, temperamentul dar și sensibilitatea interpretării, calitățile ei vocale, ținuta, eleganța, fidelitatea redării emoției partiturilor atrăseseră de mai multă vreme atenția creatorilor noștri de muzică ușoară. A și fost solicitată să participe la mai multe turnee peste hotare (toate țările ex-socialiste). Hotărâtor, pe lângă calitatea vocală a fost și repertoriul ei extins, care cuprindea majoritatea șlagărelor internaționale la modă, evergreen-uri.

Regula nescrisă dar fără abatere a vremii conducea carierele soliştilor cu succes către revistă. Gigi Marga a colaborat mai ales cu Teatrul Constantin Tănase în  spectacole precum „Un cântec pentru dumneavoastră”, „Aventurile unei umbrele” (muzica de Edmond Deda, Ion Vasilescu, Florentin Delmar), „Nu aduce ziua ce aduce noaptea” (musical de Elly Roman); a apărut alături de Gică Petrescu, Doina Badea, Nicolae Niţescu. Se petrecea în anii ’60. Aborda orice fel de repertoriu: liric, cupletistic, cu ritm dansant. Pentru cel din urmă şi George Grigoriu a dorit să fie inclus pe lista compozitorilor prezentaţi de Gigi Marga la Radio, apoi  pe disc.

În 1963, Gigi Marga câştiga Marele premiu la Festivalul Internaţional de muzică uşoară de la Sopot, Polonia, prestigioasă manifestare europeană. Melodia lui Aurel Giroveanu Dacă ţi-e drag altcinevasă-mi spui, a fost gravată pe discuri cu circulaţie în toate ţările blocului estic.

 Printre primele piese care i-au fost dedicate s-a numărat și aceea scrisă de Henry Mălineanu întitulată Gama. Până la stabilirea ei la New York, în 1986, solista acumulase un pachet repertorial de invidiat. Mai toate piesele românești deveniseră șlagăre! După 7 ani petrecuţi la Los Angeles, deschide restaurantul Transilvania  în Florida, devenind apoi newyorkeză.

În repertoriul ei avem așadar: Ada Kaleh de Elly Roman, Noapte dobrogeană de Noru Demetriad, Să-ntrebi răsăritul de lună de Camelia Dăscălescu, Dacă nu te văd o zi de George Grigoriu, Te rog să-mi scrii de Mișu Iancu, E minunat, e-ncântător de Ion Vasilescu, Poiana cu flori de Temistocle Popa, Când vei reveni de Petre Mihăescu, Oglinda dragostei de Edmond Deda ș.a.

A fost foarte căutată pentru programe-recital în restaurantele  (în special cele cu specific românesc) din New York. Cânta și la 88 de ani! Timbrul grav i-a permis să abordeze și reperoriul Mariei Tănase, al lui Edith Piaf, Gershwin. Nu a folosit niciodată negativele. Comunica perfect cu orchestranții. A participat în turneu alături de Margareta Pâslaru, a cântat alături de Sergiu Cioiu, de George Rotaru. Aplauzele ascultătorilor americani, ca să nu mai vorbesc de cei cu origină română, au însoțit-o întreaga viață.

La revedere,

a dvs. Daniela Caraman Fotea

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/12/download-1-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/12/download-1-1-150x150.jpgRevista MuzicalaGreii muzicii uşoare româneştidaniela caraman fotea,gigi marga,greii muzcii uşoare romanesti
Rareori se întâmplă unui artist care și-a început cariera în context clasic să ajungă vedetă națională și internațională a divertismentului! S-a petrecut cu GIGI MARGA (22 aprilie 1929). A urmat școala de muzică, a făcut parte din Corala Patriarhiei sub conducerea lui Nicolae Lungu, apoi din corul Filarmonicii 'George...