Patru personalități ale culturii române, ale căror nume sunt sinonime cu excelența în cultură, patru oameni care au marcat de-a lungul anilor spațiul cultural românesc și internațional prin realizările lor, primesc premiile speciale oferite de Radio România Cultural, în cadrul Galei care va avea loc, luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din București.

PREMIUL DE EXCELENȚĂ îi va reveni Maestrului VALENTIN GHEORGHIU

Sunt mai bine de opt decenii de când maestrul Valentin Gheorghiu s-a dedicat artei pianistice mondiale. A trecut prin timp cu distincție și sobrietate, oferind publicului cu eleganță originală momente memorabile pe scenele de concert. George Enescu, în scrisoarea adresată Ministerului Culturii din vremea aceea, l-a remarcat pe copilul Valentin Gheorghiu: ”un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape”.

”Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre”, remarca despre el Cella Delavrancea.

Pianistul, pedagogul și compozitorul Valentin Gheorghiu este astăzi un simbol al muzicii românești, personalitate care comprimă noblețea artei sonore de aproape un secol.

 

VALENTIN GHEORGHIU – MĂRTURISIRI

Viaţa unui artist este o veşnică întâlnire între ce doreşti şi ce poţi. Orice om are un obstacol. Eu am fost un om retras, mi-am căutat de muzică şi bine am facut.

 

Dacă simţi muzica este imposibil să nu spui ceva; şi, în momentul în care o spui, e greu de precizat ce sentimente cânţi fiindcă MUZICA este mai mult decât CUVINTE.

 

Pentru a fi un muzician…e un complex de calităţi pe care trebuie să le ai. În afară de tehnică, să ai un gust deosebit, trebuie să îi dai viaţă. Dacă nu îi dai viaţă şi cânţi perfect, lucid şi nu spui nimic – e ca şi când nu ar fi!

Concertul este ceva special, repet. Nu ştiu cum se simte un preot care înainte se îmbracă şi se duce să facă o predică. Avem trac…normal! Fără trac…nu ştiu, e ceva special acolo. Dacă aş cânta ca acasă poate că nu ar fi la fel dar cu tracul ăla…totul e să îl depăşeşti.

 

Este, într-adevăr, menirea muzicii să ne facă mai buni.

 

De obicei când aud ceva şi aud că scrie Gheorghiu acolo, nu îmi mai place. Sunt cam sucit…

Nu-mi place să vorbesc sau să se vorbească despre mine de aceea nici nu prea am dat în viaţa mea interviuri.

 

Altceva nu mi-ar fi plăcut să fac decât ce am făcut.

Deci am fost un om foarte fericit.

 

(Selecţiuni din interviul realizat în 2013 de Ioana Goia pentru Radio România Cultural)

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/02/art-img1-1814261-art-img1-1815351-art-img1-1326681-2008_valentin_gheorghiu.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/02/art-img1-1814261-art-img1-1815351-art-img1-1326681-2008_valentin_gheorghiu-150x150.jpgRevista MuzicalaEvenimente18 martie 2019,GAla Radio Romania Cultural,ioana goia,premiul de excelenta,valentin gheorghiu
Patru personalități ale culturii române, ale căror nume sunt sinonime cu excelența în cultură, patru oameni care au marcat de-a lungul anilor spațiul cultural românesc și internațional prin realizările lor, primesc premiile speciale oferite de Radio România Cultural, în cadrul Galei care va avea loc, luni, 18 martie, de...