croitoru si gheorghiu

În Săptămâna Luminată, în afara concertului simfonic de joi, 24 aprilie,  Filarmonica Piteşti organizează vineri, 25 aprilie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un recital cameral susţinut de pianistul Valentin Gheorghiu şi violonistul Gabriel Croitoru. În program, L. v. Beethoven, Sonata în Re major op. 12 nr. 1, Sonata în Fa major op. 24 nr. 5 (a primăverii), Sonata în Sol major op. 30.

De asemenea, va avea loc o lansare de CD cu lucrări aparţinând lui Beethoven, Dvořak şi Enescu.  CD-ul a fost lansat, la începutul anului, la Sala Radio, fiind editat de Editura Casa Radio.

Născut la 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu a început studiul pianului la cinci ani, iar patru ani mai târziu a primit o bursă de studiu la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, recomandat fiind de marele compozitor George Enescu. La 15 ani a debutat la Ateneul Român, acompaniat de Orchestra Filarmonicii din Bucureşti. Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, în afara concertelor şi recitalurilor de pe toate scenele ţării, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee în: Anglia, Franţa,  Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria, SUA, Israel, Japonia etc. Prestigiul repurtat şi profesionalismul desăvârşit au contribuit ca marele pianist să fie membru al juriilor de specialitate din ţară şi din străinătate. În 1958, la prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, a obţinut Premiul I pentru interpretarea Sonatei pentru vioară şi pian, de George Enescu. Pianist şi compozitor de talie internaţională, prezent în viaţa muzicală de peste 60 de ani, Valentin Gheorghiu are înregistrări la radio, televiziune şi discografice.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Gabriel Croitoru are, în palmares, ca solist, sute de concerte cu filarmonicile din ţară, dar şi din străinătate, acompaniat de celebre orchestre, inclusiv London Royal Philharmonic, Monte Carlo Symphony sau Lyon Symphony.

Apreciat pentru tehnica sa de însuşi Yehudi Menuhin, Gabriel Croitoru cântă, din 2008, la vioara Guarneri Del Gesu, care i-a aparţinut marelui compozitor George Enescu.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/04/croitoru-si-gheorghiu1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/04/croitoru-si-gheorghiu1-150x150.jpgRevista MuzicalaConcertefilarmonica pitesti,gabriel croitoru,valentin gheorghiu
În Săptămâna Luminată, în afara concertului simfonic de joi, 24 aprilie,  Filarmonica Piteşti organizează vineri, 25 aprilie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un recital cameral susţinut de pianistul Valentin Gheorghiu şi violonistul Gabriel Croitoru. În program, L. v. Beethoven, Sonata în Re major op....