promo_Zilele Muzicale Aniversare_17-30 apr 2014

JOI,  24  APRILIE  2014

ORELE  13:00 – 14:00

„Ziua porţilor deschise” la Filarmonica „Oltenia”

 

Iubitorii muzicii sunt invitaţi să participe gratuit la repetiţiile orchestrei simfonice, în limita locurilor disponibile în sala de concerte.

Cu acest prilej, participanţii vor audia selecţiuni din programul concertului de vineri, 25 aprilie.

 

ORA  14:00,  SALA  „FILIP  LAZĂR”

„Prietenii Filarmonicii au cuvântul”

 – întâlnire cu reprezentanţi ai breslelor profesionale

 

ORA  19:00,  MUZEUL  „OLTENIEI”,

SECŢIA  DE  ISTORIE-ARHEOLOGIE

SALA  „ŞTEFAN  CIUCEANU”

 Zilele Muzicale Aniversare_concert cameral_24 apr 2014

„Bijuterii muzicale”

Concert susţinut de Cvartetul „Armonia”

al Filarmonicii „Oltenia”

în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană

 

Invitată: soprana SOYUNG  YU  (COREEA  DE  SUD)

Componenţa cvartetului:

SIMION  PETRENCU (vioara I)

GEORGE  LEFTEROGLU (vioara a II-a)

ELENA  ORAVEŢ (violă)

RALUCA  PESCLEVEI (violoncel)

 

Din program:

Fritz Kreisler (1875 – 1962): „Schön Rosmarin”, „Liebesfreud”

Emmerich Kálmán (1882 – 1953): Vals

Franz Zelwecker (1911 – 1998): Husaren-Galopp

Johannes Brahms (1833 – 1897): Dans ungar nr. 5

Iosif Ivanovici (1845 – 1902): „Valurile Dunării”, vals

Grigoraş Dinicu (1889 – 1949): Hora staccato

Carlos Gardel (1890 – 1935): „Por una Cabeza”

 * Intrarea liberă

 

Soprana SOYUNG  YU

Soyung Yu (500 x 600)Soprana Soyung Yu a absolvit secţia de interpretare muzicală – canto în cadrul Yonsei University din Seul, pe parcursul anilor de studiu fiind distinsă cu Premiul I al Societăţii Artiştilor Lirici din Coreea de Sud. Ulterior la Viena a urmat cursuri de perfecţionare la Universität für Musik und Darstellende Kunst (Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase), în dubla specializare operă şi oratoriu. Ca solistă, a debutat în capitala Austriei cu rolul Chiang Ching din opera “Nixon în China” de John Adams, fiind invitată apoi şi în Italia (Verona).

A evoluat în peste 100 de concerte susţinute alături de diferite orchestre europene şi a participat la festivaluri de profil: Wiltz Summer Music Festival (Luxembourg), Padova (Italia), Welt-Chorfestival – Linz şi Festivalul de la Klagenfurt (Austria).

În România a colaborat cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Filarmonicile “Banatul” din Timişoara şi “Oltenia” din Craiova. Printre alte ansambluri simfonice alături de care a cântat pe parcursul carierei artistice menţionăm: Cheju City Symphony Orchestra şi Deagu Opera House (Coreea de Sud), Janáček Philharmonic Orchestra – Ostrava (Cehia), Symphonieorchester Der Schlesischen Philharmonie Kattowitz (Polonia), Orchestra Simfonică Naţională a Ucrainei – Kiev.

Soyung Yu abordează cu succes atât genul muzicii de operă (“Così fan tutte” şi “Flautul fermecat” de W. A. Mozart, “Aida” de G. Verdi, “Carmen” de G. Bizet, “Căsătoria secretă” de D. Cimarosa), cât şi repertoriul vocal-simfonic (Simfonia a IX-a de L. van Beethoven, Cantata profană “Carmina Burana” de C. Orff, “Vier letzte Lieder”/“Ultimele patru cântece”  de R. Strauss, Stabat Mater de J. Haydn ş. a.).

 

Violonistul SIMION  PETRENCU

Născut în anul 1957 în localitatea Chilia Veche (judeţul Tulcea), Simion Petrencu a urmat cursurile Liceului de Muzică din Galaţi, avându-l ca profesor de vioară pe interpretul şi compozitorul Florin Dimitriu. În 1980 a absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

Din luna august a aceluiaşi an a fost angajat la Teatrul de Operă şi Operetă (actualmente, Opera Română Craiova), unde a deţinut funcţia de concertmaestru. În perioada 1988 – 1990 a dirijat numeroase spectacole în cadrul acestei instituţii; la turneele întreprinse de Teatrul Liric în Germania (anii 2008 – 2010) a deţinut calitatea de concertmaestru al orchestrei, interpretând pagini de referinţă din muzica de operă.

În 1990 a fost cooptat în Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, în cadrul căreia activează şi în prezent ca solist instrumentist – partida de vioara I.

A participat la diverse manifestări culturale desfăşurate în numeroase oraşe ale ţării, susţinând importante partituri solistice şi abordând frecvent genul cameral. A participat la turneele în străinătate organizate de Filarmonica “Oltenia”, fiind solicitat să efectueze deplasări în alte centre culturale europene şi de către alte instituţii de profil din ţară; frecvent a fost ivitat la Târgu Jiu să concerteze ca solist în compania Orchestrei de Cameră “Lira Gorjului”.

A abordat şi domeniul didactic, fiind profesor la Liceul de Artă “Marin Sorescu” din Craiova.

În anul 2002 a fost premiat, împreună cu membrii cvartetului de coarde al Filarmonicii “Oltenia”, cu prilejul participării la cea de-a XVII-a ediţie a prestigiosului Festival – Concurs Internaţional de Muzică “Fadjr” (Teheran).

 

Violonistul GEORGE  LEFTEROGLU

 Născut la Galaţi în anul 1952, George Lefteroglu a absolvit la Bucureşti Liceul de Muzică „George Enescu” (promoţia 1971) şi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” – Facultatea de Compoziţie-Muzicologie, specializările profesor de muzică şi artist instrumentist – vioară (promoţia 1975). Tot în anul 1975 a absolvit şi cursurile Seminarului Pedagogic Universitar, cu dublă specializare: profesor de muzică şi de vioară.

În anul 1971 a fost admis, prin concurs, în Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, apoi (între anii 1974 – 1975) a cântat în Orchestra de Cameră „Studio” a Radioteleviziunii – Bucureşti. În perioada 1975 – 1979 şi-a desfăşurat activitatea profesională în Orchestra Filarmonicii din Arad, iar între anii 1979 – 1991 în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”.

Începând din anul 1975 George Lefteroglu a desfăşurat şi o intensă activitate pedagogică, mai întâi ca profesor de muzică la Arad, în cadrul Liceului de Muzică, iar în perioada 1980 – 1984 ca profesor de vioară la Craiova (Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Şcoala Populară de Artă).

În anul 1991, prin concurs, a devenit membru permanent în Orchestra Internazionale d’Italia, alături de care a participat la festivaluri de prestigiu (Festival „Stradivari” – Cremona, Festival della Valle d’Itria di Martina Franca, Festival „Rossini”, I Festival di Ravello, Fermo, Milarno Estate, Marche Concerti, Palermo, Catania, Autunno Musicale di Commo, Roma, Il Giugno Barocco di Napoli) şi a întreprins turnee internaţionale în Spania, Brazilia, Cuba, China, Thailanda, Malaezia, Macao, Singapore, Canada ş. a. În anii petrecuţi la Orchestra Internazionale d’Italia a colaborat cu dirijori şi solişti faimoşi, precum: Lu Jia, Donato Renzetti, Cristian Mandeal, Giuliano Carella, Marcello Viotti, Mstislav Rostropovich, Viktoria Mullova, Salvatore Accardo, Igor Oistrach, Katia Ricciarelli, Luciano Pavarotti. Tot în această perioadă, în calitate de artist instrumentist invitat, a colaborat în Italia cu Orchestrele Simfonice din mai multe centre culturale, dintre care amintim: Alexandria, Torino, Piacenza, Bologna, Milano.

În anul 1994 a fost admis, prin concurs, în Gran Orquesta Sinfónica del Teatro Calderón de Madrid; în perioada 1994 – 1996 a colaborat la Ankara cu Bilkent International Academic Symphony Orchestra şi Bilkent International Academic Chamber Orchestra, alături de care a participat la turnee şi a realizat valoroase înregistrări audio-video.

În calitate de şef partidă vioară a fost invitat să participe în anii 2006 şi 2007  la turneele organizate în Spania şi Italia de Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

Revenind în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, în prezent deţine statutul de şef partidă vioara a II-a, calitate în care a întreprins turnee în Europa (Spania, Italia, Germania, Elveţia) şi Asia (Coreea de Sud).

George Lefteroglu s-a impus ca un violonist activ, atât în cadrul partidei pe care o conduce, cât şi în recitalurile pe care le-a susţinut de-a lungul anilor.

 

Violista ELENA  ORAVEŢ

 Elena Oraveţ a absolvit Liceul de Artă din Craiova (clasa de violă – promoţia 1984), finalizându-şi pregătirea de specialitate în cadrul Universităţii de Vest – Timişoara.

A început colaborarea cu Filarmonica „Oltenia” în anul 1984, în calitate de membră a Orchestrei Simfonice; în perioada studiilor universitare a activat în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Banatul”.

Între anii 1998 – 2001 şi-a desfăşurat activitatea în Argentina, ca instrumentistă în Orchestra Filarmonicii din Bahia Blanca.

De asemenea, a fost membră a Orchestrei de Cameră „Adhoc” şi a concertat la Craiova alături de numeroase ansambluri camerale, abordând un repertoriu variat, de la muzica clasică, până la piese de mare popularitate din repertoriul de café-concert.

A participat la numeroase turnee întreprinse de Filarmonica „Oltenia” în străinătate (Italia, Spania, Iran ş. a.). În prezent deţine statutul de şef partidă violă în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”.

 

Violoncelista RALUCA  PESCLEVEI

 Născuta la Bucureşti în anul 1983, Raluca Pesclevei a studiat violoncelul – mai întâi în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu”, apoi – la Universitatea Naţională de Muzică – Bucureşti, beneficiind de îndrumarea reputaţilor muzicieni Marin Cazacu, Maria Amarinei Oţeleanu, Alexandru Moroşanu.

A participat la competiţii naţionale de profil, obţinând Premiul I – Concursul Naţional de Interpretare „George Georgescu” (Tulcea, 1999), Premiul al II-lea – Concursul Naţional de Interpretare „Garabet Avachian” (2000), Premiul al II-leaConcursul Naţional de Interpretare „George Georgescu” (Tulcea, 2001).

A susţinut recitaluri (Bucureşti: Liceul de Muzică „George Enescu” – Sălile „Yehudi Menuhin” şi „Sabin Drăgoi”, Casa Armatei, Palatul Cantacuzino, Muzeul „Nottara”, Universitatea Naţională de Muzică – Sălile „George Enescu” şi „Frédéric Chopin”; Liceul de Muzică din Suceava; Filarmonica „Mihail Jora” – Bacău) şi a participat la emisiunea „Muzicieni de azi, muzicieni de maine…”, realizată de Rodica Sava la Radio România Cultural.

 

VINERI,  25  APRILIE  2014,  ORA  19:00

“Concert de concerte” organizat în parteneriat cu

Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană

Zilele Muzicale Aniversare_afis_concert_25 apr 2014 

DIRIJOR

VALENTIN  DONI

SOLIŞTI

MÉLANIE  BOURDONCLE

FRANŢA

 

NICOLAS  BOURDONCLE

FRANŢA

 

YOON-HEE  KIM

COREEA  DE  SUD

Îşi dă concursul

ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

 

În program:

Joseph Haydn:

Concertul în Re major pentru pian şi orchestră, Hob. XVIII:11

Solistă: Mélanie Bourdoncle

Frédéric Chopin:

Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11

Solist: Nicolas Bourdoncle

 Johannes Brahms: Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 77

Solistă: Yoon-Hee Kim

 

* Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari);

concert în abonament (4)

 

Dirijorul VALENTIN  DONI

Valentin Doni_2014 (600 x 400) “Talentul lui Valentin Doni este, însă, făurit din pasiune şi seriozitate, din conştiinţă şi ardoare, din ştiinţă şi sensibilitate. Atent, într-un grad neînchipuit, la exigenţele tehnice ale oricărei execuţii, are puterea de a readuce o operă muzicală la cea mai exactă vibraţie a ei, la atmosfera emoţională la care a fost gândită şi creată.” (Vasile Pruteanu, “Ziarul de Bacău”, 9 Martie 2009)

“Un muzician aflat în căutări, având permanenta tendinţă de perfecţionare a măiestriei sale, în ultimul timp a demonstrat publicului o serie de modele dirijorale…” (Efim Tkaci, “Vecernyi Chişinău”)

Născut în anul 1955 în localitatea Chiţcani (Republica Moldova), Valentin Doni este un muzician complex, care se manifestă plenar în dubla calitate de dirijor şi compozitor. Între anii 1991 – 1998 a deţinut statutul de dirijor al Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici” din Republica Moldova (prim-dirijor în perioada 1998 – 2004 şi director artistic între anii 2000 – 2001); între 1997 – 1999: director artistic al Sălii cu Orgă din Chişinău şi dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova; din 2004 – dirijor permanent al Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău.

În această perioadă de activitate Valentin Doni a interpretat capodopere ale muzicii simfonice clasice, cu diverse orchestre din Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Rusia, Bulgaria, Austria, Ucraina, Coreea de Sud. Colaborează, în calitate de dirijor invitat, cu Opera din Chişinău şi cu Orchestra Naţională de Cameră din Republica Moldova.

Valentin Doni abordează un repertoriu vast, o parte din palmaresul său cuprinzând compoziţii celebre, precum: Simfoniile nr. 39, 40, 41 de W. A. Mozart; Integrala Simfoniilor şi Uverturile “Egmont” şi “Coriolan” de L. van Beethoven; Simfoniile a V-a, a VII-a şi a VIII-a (“Neterminata”) de F. Schubert; Simfonia a IX-a de F. Mendelssohn-Bartholdy; Integrala Simfoniilor şi Uvertura tragică de J. Brahms; Simfoniile a VIII-a şi a IX-a de A. Dvořák; Simfoniile a IV-a şi a VII-a de A. Bruckner; Simfonia în Re minor de C. Franck; Integrala Simfoniilor de P. I. Ceaikovski; Simfoniile a III-a, a IV-a, a V-a şi a VIII-a de G. Mahler; Poemele simfonice “Don Juan”, “Till Eulenspiegel” de R. Strauss; Rapsodiile Române de G. Enescu; „Nocturnele” de C. Debussy; “Bolero”, „La Valse” de M. Ravel; “Simfonia simplă” de B. Britten; “Cinci simfonii pentru orchestră de cameră” de D. Milhaud; Simfonia a II-a de A. Honegger; Simfoniile I, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, a X-a, a XIII-a, a XIV-a şi a XV-a de D. Şostakovici; Simfoniile I, a VI-a şi a VII-a de S. Prokofiev ş. a.

În repertoriul liric şi vocal-simfonic al dirijorului se înscriu operele: “Cavalleria rusticana” de P. Mascagni, “Paiaţe” de R. Leoncavallo, “Nabucco”, Requiem şi Patru piese sacre de G. Verdi, Ein deutsches Requiem de J. Brahms, Requiem şi Missa în Do minor de W. A. Mozart, Stabat Mater de A. Dvořak, Stabat Mater de G. B. Pergolesi, Oratoriul „Iisus Cristos pe Muntele Măslinilor” de L. van Beethoven, Cantata profană “Carmina Burana” de C. Orff, Ultimile patru lieduri pentru soprană şi orchestră de R. Strauss, iar din repertoriul de balet amintim “Mandarinul miraculous” de B. Bartók.

Dirijorul Valentin Doni acompaniază atât solişti consacraţi, afirmaţi pe mapamond (Dora Schwarzberg, Patricia Kopacinskaia, Michel Bourdoncle, Dang Thai Son, Laur Favre-Kahn, Liana Issakadze, Sandrine Cantoreggi, Mark Zeltser, Konstantin Lifshits, Vladimir Viardo, Maria Bieşu, Nikolai Petrov ş. a.), cât şi interpreţi tineri, promovând şi susţinând activitatea acestora. De asemenea, pune în valoare în mod special creaţiile contemporane ale compozitorilor din Republica Moldova, în cadrul Festivalurilor Internaţionale “Mărţişor” şi “Zilele Muzicii Noi”.   

Valentin Doni este şi un instrumentist polivalent, interpretând un bogat repertoriu din creaţia pentru pian, vioară şi contrabas. A activat mult timp în calitate de contrabasist şi violonist în Orchestra de muzică populară “Mărţişor” şi în Orchestra Naţională de Cameră din Chişinău.

Prestigioasa activitate muzicală a lui Valentin Doni este un rezultat al studiilor în domeniu. În perioada 1973 – 1978 s-a specializat în domeniul dirijatului de orchestră de muzică populară la Institutul de Arte “Gavriil Musicescu” din Chişinău, avându-l ca profesor pe Isai Alterman – secţia dirijat, absolvind în 1990 aceeaşi instituţie în specializarea compoziţie (la clasa profesorului Pavel Rivilis). Între anii 1990 – 1991 a studiat dirijatul de orchestră cu Ovidiu Bălan (România), perfecţionându-se (între anii 1992 – 1993) în cadrul Conservatorului Naţional Regional din Rueil – Malmaison (Franţa), cu profesorul Jean-Sebastien Bereau. În anul 2000 a întreprins o vizită de studii în Franţa – la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille.

În 2003, împreună cu pianistul francez Michel Bourdoncle (directorul artistic al Festivalului de Pian “Les Nuits Pianistique d’Aix-en-Provence”) a fondat la Chişinău “Les Nuits Pianistiques” în colaborare cu Alliance française şi Ministerul Culturii din Republica Moldova, alături de artişti renumiţi din întreaga lume. Între anii 1993 – 2008, în România, Valentin Doni a colaborat ca dirijor cu Orchestrele Simfonice ale Filarmonicilor din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Arad, Braşov, Botoşani, Constanţa, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Craiova. De asemenea, a evoluat frecvnet la pupitrul Orchestrelor din Avignon (Franţa), Petrozavodsk (Rusia), Baden-Baden (Germania).

Este membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania. Cele mai importante compoziţii ale sale au fost interpretate în Republica Moldova, România, Franţa şi S. U. A. Dintre acestea menţionăm titlurile: “Balkan Fantasy“ pentru pian şi orchestră, Concerto Brevis “The Clock” pentru vioară şi orchestră, “D&G” (pentru orchestră), “Dans moldovenesc” pentru orchestră, George Enescu – Valentin Doni: Sonata a treia pentru pian şi vioară (transcripţie pentru vioară şi orchestră), Muzică pentru pian, coarde şi timpane, “Dans” pentru orchestră de coarde, Piesă de concert pentru orchestră de coarde, “Muntele şi valea” (lied pentru tenor şi orchestră de cameră, pe versuri de Bogdan Petriceicu Haşdeu), “Inima de cremene” (lied pentru soprană şi orchestră de cameră, pe versuri de Dumitru Matcovschi), Trei preludii pentru pian, Sonată pentru pian.

În anul 1999 a primit titlul de „Maestru în Artă” pentru realizări remarcabile în domeniul artelor din partea Preşedintelui Republicii Moldova, iar în 2002 Guvernul francez i-a decernat Titlul de „Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere”.

 

Pianista MÉLANIE  BOURDONCLE

Melanie Bourdoncle (495 x 496) Mélanie Bourdoncle s-a născut în anul 2000 la Aix-en-Provence (Franţa). Paşii către muzică i-au fost îndrumaţi încă de mică de către tatăl său, Michel Bourdoncle, sub supravegherea căruia a şi început studiul pianului. În anul 2010 a fost admisă la Conservatorul “Pierre Barbizet” din Marsilia, unde i-a avut ca profesori pe Juliette Ylmazian, Evelina Pitti şi, în prezent, pe Jean Baptiste Fonlupt. De asemenea, a avut ocazia să urmeze cursurile de măiestrie artistică organizate de pianistul Dang Thai Son.

Pe parcursul anilor de studiu Mélanie Bourdoncle a participat în Franţa la audiţii şi a susţinut recitaluri solistice şi ca membră în diferite formaţii de muzică de cameră. În România, în noiembrie 2013 a debutat ca solistă în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “Mihail Jora” – Bacău.

 

Pianistul NICOLAS  BOURDONCLE

Nicolas Bourdoncle2 (600 x 400) Născut la Aix-en-Provence (Franţa) în anul 1998, Nicolas Bourdoncle a început studiul pianului şi a deprins primele noţiuni de teoria muzicii la o vârstă fragedă, sub îndrumarea tatălui său, Michel Bourdoncle. Ulterior, în anul 2005 a devenit student al Conservatorului “Darius Milhaud” din oraşul natal (la clasa de pian condusă de tatăl său, prof. Michel Bourdoncle).

În perioada 2009 – 2011 şi-a continuat pregătirea de specialitate la clasa de pian a prof. Erik Berchot, în cadrul Conservatorului “Pierre Barbizet” din Marsilia. În anul 2009 a debutat ca solist în compania Orchestrei Filarmonicii din Odesa (Ucraina), moment succedat de numeroase alte concerte şi recitaluri susţinute în Franţa, România, Ucraina, Rusia, Canada, Vietnam, Mexic.

Nicolas Bourdoncle a participat, totodată, la cursuri de măiestrie artistică, unde a avut prilejul să se perfecţioneze cu pianişti precum Dang Thai Son, Jean-Marc Luisada, Carlos Roqué Alsina, Konstantin Lifshits, Bernard d’Ascoli, Vladimir Viardo, Dominique Merlet, Daniël Wayenberg şi Bernard Flavigny.

În anul 2012 a obţinut Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de la Hanoī (Vietnam); din 2013 este student la Conservatoire national supérieur de musique et de danse – Paris, la clasa pianiştilor Roger Muraro şi Isabelle Dubuis.

 

Violonista YOON-HEE  KIM

 “Profunzimea sentimentelor pe care le transmite impresionează mai mult decât tehnica ei perfectă. Evoluţia ei artistică exprimă virtuozitate, energie şi pasiune.” (Rheinische Post); “O performanţă uimitoare” (Austria Today); “O performanţă violonistică într-adevăr cu totul deosebită. Artista cântă cu empatie şi vigoare.” (Kölner Stadt Anzeiger); “Vădeşte o extraordinară muzicalitate, forţă în exprimarea artistică şi o tehnică perfectă, desăvârşită.” (Kölner Klassik); “De senzaţie… nimeni nu poate concura cu muzicalitatea sa extraordinară…” (Adresseavisen, Norvegia); “Violonistă-minune, de o minunată sensibilitate şi mare profunzime, cu un sunet plin de vigoare. Incredibilă reacţia publicului.” (Stuttgarter Nachrichten); “De senzaţie… viitorul îi aparţine.” (Nice Martin / Monaco Martin)

Yoon-Hee Kim

Născută în insula sud-coreeană Jeju, Yoon-Hee Kim a fost numită o “nouă minune printre cele şapte minuni ale naturii”, în prezent deţinând statutul de Ambasador Onorific al oraşului ei natal. De asemenea, este câştigătoarea Premiului “Cel mai tânăr artist al anului 2011”, distincţie acordată de către Ministerul Culturii din Coreea de Sud.

A început studiul viorii la vârsta de trei ani, doi ani mai târziu (în 1996) debutând ca solistă în compania Orchestrei Simfonice Savaria (Ungaria). La vârsta de patru ani a fost admisă la Universitatea de Muzică din Viena (devenind, astfel, cel mai tânăr student din istoria acestei prestigioase instituţii), unde s-a pregătit cu prof. Polatschek, Gerhard Schulz şi Elisabeth Kropfitsch.

Situându-se printre cei mai tineri solişti concertişti din istoria muzicii, Yoon-Hee Kim a cântat împreună cu orchestre renumite în întreaga lume, precum: Filarmonica din Stuttgart, Filarmonica din Monte Carlo (la vârsta de 16 ani), Orchestra Simfonică din Trondheim/Norvegia (la vârsta de 13 ani), Orchestra Radio-Televiziunii Spaniole (RTVE), Filarmonica Slovacă, Bayer-Philharmoniker, Orchestra Radio din Praga, Orchestra Simfonică Naţională a Ucrainei, Orchestra Naţională de Cameră din Kiev, Dohnányi Orchestra Budafok, Noua Orchestră Transilvană – România, Orchestra din Catalonia, Filarmonica “Janacek”, Filarmonica din Katowice, Orchestra Naţională Radio – Bucureşti, Orchestra de Cameră din Salzburg, recent obţinând un răsunător succes la Londra, în compania Royal Philharmonic Orchestra.

În Coreea de Sud a evoluat ca solistă în compania KBS Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic Orchestra, Euro-Asian Philharmonic Orchestra, Orchestrele Simfonice din Busan, Daejeon, Daegu, Gwangju, Jeonju şi Jeju.

A colaborat cu dirijori faimoşi: Walter Weller (Directorul artistic al Orchestrei Naţionale a Belgiei), Alexander Rahbari, Roman Kopfmann, Claus Peter Flor, Cristian Mandeal, Philippe Auguin, Leoš Svárovský, Barry Wordsworth, Eivind Aadland, Othmar Mága, Rainer Koch, Damian Iorio, Radu Popa, Keiko Mitsuhashi ş. a.

Este câştigătoarea unor importante concursuri internaţionale: “Andrea Postacchini” (Fermo/Italia – Premiul I), “Prima la Musica” (Austria – Premiul I), Concursul Internaţional de Muzică (Stresa/Italia – Premiul I), Premiul Concursului “Rovere d’Oro a San Bartolomeo al Mare” (Italia), Concursul “Fidelio” (Austria), Premiul Special şi Bursa Fundaţiei “Herbert von Karajan”, Bursa de studii a Fundaţiei “Robert şi Lina Thyli-Duerr” (Elveţia).

Pe parcursul carierei artistice a susţinut concerte în săli celebre, precum: Musikverein, Wiener Konzerthaus, “Walt Disney” (Los Angeles), Cadogan Hall (Londra), Lieder Halle (Stuttgart), Auditorium Rainier III (Monte Carlo), “Smetana” şi Rudolfinum (Praga), Palatul Internaţional al Artelor (Budapesta), Ateneul Român – Bucureşti, Odd Fellow Palæet (Copenhaga), Olavshallen (Trondheim), Seoul Arts Center.

De asemenea, a participat ca invitată la Festivalul de Muzică de la Belgrad (BEMUS, ediţia a XXXV-a), “Rising Star” Concerts (Köln), Wiltz Festival (Luxembourg), Concertul de Anul Nou (Trondheim), Samobor Music Festival (Zagreb), Seoul Arts Center (Orchestra Festivalului), KBS Symphony Orchestra (Concertul de Anul Nou).

A avut prilejul să cânte pe viorile de valoare inestimabilă – Stradivarius “Diamantul Roşu” 1732 şi “Da Vinci” 1725 – iar în prezent cântâ pe vioara Lorenzo Storioni (Cremona 1780), pusă la dispoziţia artistei de un colecţionar particular.

Viitoarele sale colaborări artistice vizează concerte alături de Royal Philharmonic Orchestra London, Berliner Symphoniker, Filarmonica “George Enescu” – Bucureşti, Filarmonica din Praga şi Orchestra Radio din Cehia, Filarmonica Slovacă şi Orchestra Naţională din Antalya.

În cadrul apariţiilor la posturi de televiziune Yoon-Hee Kim a fost prezentată în termeni elogioşi: “violonistă de geniu” (CNN) sau “copil-minune” (TF1, emisiunea “Les 30 Histoires les plus Mysterieuses”.

Programul următoarelor evenimente

LUNI,  28  APRILIE  2014,  SALA  „FILIP  LAZĂR”,  ORA  12:00

Filarmonica de Stat „Oltenia” – Istorie şi contemporaneitate

Întâlnire colocvială cu foşti directori şi actualul Manager

 

MIERCURI,  30  APRILIE  2014,  ORA  19:00

Stagiunea de muzică de cameră

Recital susţinut de pianistul ADRIAN  RADU

– eveniment organizat în parteneriat cu Liceul de Arte „Marin Sorescu”

În program:

Ludwig van Beethoven: Sonata în Do major nr. 21, op. 53, „Waldstein”

Frédéric Chopin: Studiul, op. 10, nr. 4 (Do diez minor)

Studiul, op. 10, nr. 5, „Black Keys” (Sol bemol major)

Studiul op. 10, nr. 8 (Fa major)

Balada nr. 1, op. 23 (Sol minor)

Franz Liszt: Studiul nr. 3 în Sol diez minor

“La Campanella” („Clopoţelul”)

din „Grandes études de Paganini”

Studiul nr. 6 în La minor din „Grandes études de Paganini”

Rapsodia ungară nr. 11 (La minor)

Rapsodia ungară nr. 2 (Do diez minor)

* Preţuri bilete: 10 lei; 5 lei (elevi, studenţi, pensionari)

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/04/promo_Zilele-Muzicale-Aniversare_17-30-apr-20141-1024x436.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/04/promo_Zilele-Muzicale-Aniversare_17-30-apr-20141-150x150.jpgRevista MuzicalaConcerte
JOI,  24  APRILIE  2014 ORELE  13:00 – 14:00 „Ziua porţilor deschise” la Filarmonica „Oltenia”   Iubitorii muzicii sunt invitaţi să participe gratuit la repetiţiile orchestrei simfonice, în limita locurilor disponibile în sala de concerte. Cu acest prilej, participanţii vor audia selecţiuni din programul concertului de vineri, 25 aprilie.   ORA  14:00,  SALA  „FILIP  LAZĂR” „Prietenii Filarmonicii au...