1 - Grabbed Frame 261În luna aprilie, când începe să adie sentimentul de primăvară din preajma sărbătorilor pascale, profesorul Ion Golcea ne-a chemat să convorbim despre cel care i-a fost îndrumător, sfătuitor în calea profesiunii sale, cel care ne-a părăsit, spre regretul nostru, acum doi ani – Maestrul Petre Crăciun. Cum am putea să ni-l amintim? Ion Golcea a pornit, cu un gest generos, de la ideea alcătuirii unei cărți în care memoria noastră mereu vie să-l evoce pe artist, dirijor, interpret, profesor, manager-decan al facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie muzical din cadrul Universității Naționale de Muzică București. “Distribuția “ participanților la acest proiect aparține coordonatorului acestui volum, ajuns acum, așa cum arătam, un emoționant album de amintiri. Fiind mulți cei care au răspuns invitației lui Ion Golcea, desigur comentariul meu nu poate depăși limitele aprecierilor generale.

În primul rând, cine au fost aleși să scrie ? Maeștri, profesori colegi, cadre didactice de o vârstă apropiată de Petre Crăciun, poate și mai tineri, primiți în Institut sau activând în preajma anilor în care a fost decan, șef de catedră, profesor de dirijat, de ansamblu coral. Apoi colegii de generație, martori de viață ce i-au fost prieteni, sau cei cu care a colaborat pe planul organizării învățământului Facultății. O altă variantă a participărilor aduce în prim plan nume de muzicieni din aceeași breaslă – să-i amintim, nu în ordine cronologică, ci în cea alfabetică, pe George Balint, Crisitan Brâncuși, Constantin Drăgușin, Dan Mihai Goia, Valentin Gruescu, Jean Lupu, Gheorghe Oprea, Gabriel Popescu. Unii erau cu noi la despărțirea de Maestru, alții au plecat acum să-l întâlnească sau îmbătrânesc încet, fiecare mergând pe propria potecă cu un pas mai mult sau mai puțin vioi, dar oricum presărat cu amintiri – profesori de Istoria muzicii, muzicologi, profesori de Teorie a muzicii, de compoziție, de dirijat cor, de interpretare pianistică, radiofoniști etc.

Această carte, apărută la Editura UNMB Glissando (redactor Luminița Ciobanu) poate fi, într-un fel, o mare fotografie de familie, de oameni și artiști reuniți în jurul unei personalități – profesorul Petre Crăciun – capabil să-i atragă, să-i apropie, de-a lungul anilor, ai vieții petrecute sub semnul muzicii. Unii dintre ei figurează în albumul fotografic final, iar expresia lor este cea a bunei dispoziții pe care o creea Maestrul Petre Crăciun. Nu o lacrimă, ci un gând “de bine” luminează cititorul. A fost și scopul profesorului Ion Golcea, doritor ca să realizeze o contopire simbolică între Pro Memoria și…Per sempre. Altfel spus, un gest de iubire împărtășită.

Grigore Constantinescu

giaRecenziiConstantin Drăguşin,Crisitan Brâncuși,dan mihai goia,Gabriel Popescu,George Balint,Gheorghe Oprea,grigore constantinescu,Ion Golcea,Jean Lupu,Valentin Gruescu
În luna aprilie, când începe să adie sentimentul de primăvară din preajma sărbătorilor pascale, profesorul Ion Golcea ne-a chemat să convorbim despre cel care i-a fost îndrumător, sfătuitor în calea profesiunii sale, cel care ne-a părăsit, spre regretul nostru, acum doi ani - Maestrul Petre Crăciun. Cum am putea...