Anul acesta s-au împlinit a 100 de ani de la naşterea compozitorului polonez  Witold Lutoslawski, prilej cu care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va interpreta la Chişinău  singura lucrare care a supravieţuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război Mondial – Variaţiunile pe o temă de Paganini pentru pian si orchestră  într-un concert extraordinar susţinut  vineri, 15 noiembrie, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, dirijată de Alexandru Ganea.

Lucrarea Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a fost compusă de Lutosławski în 1941, pentru două piane, dar revizuită 37 de ani mai târziu, în versiunea pentru pian şi orchestră.

Horia Mihail va mai interpreta Concertul pentru pian nr. 2 în Si bemol major, Op. 19, al lui Ludwig van Beethoven, o lucrare de tinereţe a marelui compozitor în care se citeşte însă dramatismul și contrastul care vor fi prezente în lucrările ulterioare ale lui Beethoven.

Orchestra va prezenta în cadrul aceluiaşi concert lucrări de Mozart şi Schumman.

Spectacolul este organizat Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici” in colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, şi face parte din seria de apariţii internaţionale ale pianistului Horia Mihail pentru promovarea turneului Pianul Călător, organizat de Radio România Cultural şi Accendo.

Anul acesta, pianistul român a mai avut apariţii internaţionale cu acelaşi scop în Germania, Bulgaria, Portugalia, Ţara de Foc.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/11/Horia-Mihail_PC_Bucuresti_2013_Foto_Virgil-Oprina-121.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/11/Horia-Mihail_PC_Bucuresti_2013_Foto_Virgil-Oprina-121-150x150.jpgRevista MuzicalaConcerte
Anul acesta s-au împlinit a 100 de ani de la naşterea compozitorului polonez  Witold Lutoslawski, prilej cu care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va interpreta la Chişinău  singura lucrare care a supravieţuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război...