Mexic, Cuba, China, Polonia, Italia – meridiane ale muzicii românești

Pasiunea pentru muzica românească și dorința de a o face cunoscută unui public cât mai divers îi poartă pe violonista Diana Jipa și pe pianistul Ștefan Doniga într-unul dintre cele mai ample turnee realizate în ultimii ani de artiști români, un traseu internațional ce va acoperi, pe durata a două luni și jumătate, 6 țări de pe 3 continente și România, incluzând 18 recitaluri în care vor fi prezentate trei repertorii diferite.

Primele popasuri din cadrul acestei ample călătorii muzicale au fost unele cu adevărat exotice, turneul debutând în Mexic, acolo unde muzicienii români au susţinut două dintre programele pregătite. Astfel sâmbătă 13 aprilie, la sala centrului cultural „Seminario de Cultura Mexicana” a fost prezentată o colecție de creații muzicale contemporane românești reunite sub titlul „Intermeridian” pentru ca a doua zi, în minunata ambianță colonială a sediului Fundației Antonio Haghenbeck – Casa de la Bolla, de asemenea din capitala mexicană, să fie oferit publicului recitalul initiulat „Romania Universalis”, dedicat marcării președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Aceleași două repertorii vor fi prezentate într-un alt loc faimos pentru istoria și cultura sa inconfundabilă: capitala Republicii Cuba, Havana. În data de 18 aprilie, recitalul „Romania Universalis” va fi prezentat în superba sală de la Palacio de los Matrimonios – o clădire istorică neo-renascentistă emblematică pentru capitala cubaneză, iar programul dedicat compozitorilor români contemporani va fi prezentat pe 22 aprilie la Conservatorul din Havana.

La începutul lunii mai, cei doi artiști  se vor muta în partea opusă a globului pământesc: în orașul Anqing din provincia chineză Anhui va fi prezentată, sub titlul „Violin Star” o colecție de creații de virtuozitate din literatura violonistică românească și universală, de asemenea, în două recitaluri, în datele de 10 si 11 mai, muzicienii revenind apoi pentru o serie de 10 spectacole în România. Vor mai urma apoi și alte destinații de peste hotare, de astă dată în două țări europene: pe 25 mai – Varșovia iar la finele lunii iunie, Trieste.

Un aspect important de menționat este faptul că, în demersul lor de promovare a creației muzicale românești pe cele mai îndepărtate meridiane, cei doi muzicieni au obținut sprijinul și parteneriatele unora dintre cele mai prestigioase instituții culturale naționale. Astfel, alături de eforturile organizatorice depuse de Ambasadele României din Ciudad de Mexico și Havana în colaborare cu Asociația Culturală Heart-Core, proiectele se bucură de susținerea Institutului Cultural Român (pentru desfășurarea proiectului „Intermeridian”) și a Ministerului Culturii și Identității Naționale (în realizarea proiectului „Romania Universalis”) cărora li se adaugă parteneriatul media al Societății Române de Radiodifuziune prin Radio România Muzical.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/04/Afis-China-logo-RRM-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2019/04/Afis-China-logo-RRM-1-150x150.jpgRevista MuzicalaStiridiana jipa,Romania Universalis,Stefan Doniga,turneu
Mexic, Cuba, China, Polonia, Italia – meridiane ale muzicii românești Pasiunea pentru muzica românească și dorința de a o face cunoscută unui public cât mai divers îi poartă pe violonista Diana Jipa și pe pianistul Ștefan Doniga într-unul dintre cele mai ample turnee realizate în ultimii ani de artiști români, un...