gocanSezonul premierelor, deschis în cadrul celei de-a şaptea stagiuni a Seriei „Concertelor Enescu” de la ICR Londra prin primul recital în formula flaut, chitara și pian realizat pe cea mai activă scenă camerală din Belgravia, continuă cu o nouă propunere inedită. În sala de concerte din 1 Belgrave Square va fi prezentat joi, 1 mai, pentru prima oară, „Dixtuorul” enescian – o piesă cântată rareori, deși foarte admirată, compusă pentru două flaute, două oboaie, două clarinete, doi corni şi două fagoturi.

Inițiativa îi aparține tânărului dirijor român Andrei Gocan, absolvent al Royal Academy of Music, care va reuni sub bagheta sa două cunoscute grupuri britanice de suflători, cvintetele „Atéa” şi „Notus”. Din program mai fac, conform tradiției Concertelor „Enescu”, și două piese din repertoriul clasic universal, “Octetul” Op. 103 de Beethoven şi “Serenada” K. 388 de Mozart.

Lucrarea lui Enescu a fost descrisă excelent de către Noel Malcolm în monografia dedicată compozitorului şi publicată de editura Humanitas în anul 2011 ca fiind o operă „cu caracter intim […] cu teme şi motive ornamentale care se schimbă continuu între voci, iar lucrarea are un echilibru minunat de la un capăt la altul. În ciuda inconfundabilei graţii şi vioiciuni franţuzeşti , „Dixtuorul” este clar influenţat în profunzime de muzica românească.

Andrei Gocan a fost descris de către criticii revistei Musical Opinion drept un “talent deosebit”. În România, a dirijat mai multe orchestre filarmonice precum orchestra “Transilvania” sau cele din Bacău, Braşov și Oradea. Andrei a absolvit cu distincţie programul postuniversitar de dirijorat al Royal Academy of Music şi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Leif Segerstam, Kenneth Kiesler şi Mark Shanahan. Tânărul muzician român a co-dirijat cu Semyon Bychkov, Thierry Fischer şi Pablo Heras-Casado. El este un entuaziast al repertoriului simfonic, dar și al celui de operă, manifestând un interes special pentru Mozart şi Richard Strauss.

Organizate încă din 2007 de către ICR Londra și Societatea Enescu din Londra, Concertele „Enescu” se desfăşoară aproape lunar la sediul Institutului din Belgravia, în inima Londrei, reunind unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni și ansambluri românești, dar și internaționale.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.

 

Revista MuzicalaConcerteStiriabdrei gocan,Atea quintett,Belgrave square,Corneliu Fânăţeanu,Dixtuor\,george enescu,icr Londra,Notus Quintett
Sezonul premierelor, deschis în cadrul celei de-a şaptea stagiuni a Seriei „Concertelor Enescu” de la ICR Londra prin primul recital în formula flaut, chitara și pian realizat pe cea mai activă scenă camerală din Belgravia, continuă cu o nouă propunere inedită. În sala de concerte din 1 Belgrave Square...