Horia Mihail a cântat Mozart la New York, în turneul Pianul călător

horia mihail-klavierhaus NY-4 mai 2014

După un adevărat tur de forţă prin România, Pianul Călător a ajuns la New York. Primul recital, 100% Mozart, susţinut de Horia Mihail a avut loc pe 2 mai, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Român.

„Am ştiut din primele secunde că va fi un recital excepţional. A fost superb, îmi vine să plâng, m-a impresionat extraordinar.” – au spus spectatorii prezenţi la recitaluri.

Directorul Institutului Cultural Român în Statele Unite, Doina Uricariu consideră că proiectul Pianul Călător în America ar trebui să continue: ”Îi doresc lui Horia Mihail ca Pianul Călător să aibă şi un parcurs american”.

A fost un moment deosebit şi pentru Horia Mihail, el revenind în Statele Unite după mai bine de 10 ani.  Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995.  În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. Timp de trei ani a fost lector universitar la Boston University.

Sunt foarte bucuros că am revenit în Statele Unite cu proiectul meu de suflet, realizat împreună cu Radio România“, a spus Horia Mihail.

Cel de-al al doilea eveniment a avut loc duminică, 4 mai, la Klavier Haus şi a fost  precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” susţinută de Oltea Şerban-Pârâu,  muzicolog, director al Centrului Cultural Media Radio România. Acest moment s-a bucurat de prezenţa mai multor oficiali printre care Christian Vogg, directorul Departamentului Radio al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.

În 2011 era doar ideea de a folosi faptul că Radio România avea trei piane mai vechi, dar perfect recondiţionabile şi utilizabile, în comunităţi mai mici şi de a găsi o formulă ca aceste piane să ajungă în câteva oraşe din România unde nu existau astfel de instrumente. Începând din 2012 am găsit şi posibilitatea de a construi şi o dimensiune internaţională a proiectului” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, iniţiatoarea proiectului.

Odată întors în ţară, Horia Mihail va reveni împreună cu Pianul Călător în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit cu mult entuziasm şi în 2013.  Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB.

Ultimul act al turneului va avea loc pe 14 mai la Chişinău.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Radioul Public prezent la Met Broadcasting Day

horia mihail-ICR NY 2-2 mai 2014Tot în aceste zile proiectul Pianul Călător a fost prezentat reprezentanţilor radiourilor publice din Norvegia, Finlanda, Austria, Olanda, Ungaria, Marea Britanie şi Canada, invitate la New York pentru Met Broadcasting Day. Reprezentanţii radiourilor publice au participat la o întâlnire oficială cu echipa de conducere a postului WQXR, postul de muzică clasică al New York Public Radio.

Cu această ocazie Graham Parker, director general şi vicepreşedinte al WQXR a  prezentat dezvoltarea spectaculoasă pe care a avut-o WQXR odata cu introducerea metodelor de difuzare on-line, prin folosirea stream-urilor specializate (muzică contemporană, epoca de aur a song-ului american, etc). În cadrul întâlnirii  s-a discutat despre particularităţile sistemului radioului public american comparativ cu cel european, cu accent pe problema drepturilor de autor. Mijloacele de finanţare semnificativ diferite ale radiourilor publice europene faţă de cele americane a fost un alt subiect intens dezbatut de participanţi.

WQXR este primul post comercial de muzică clasică din Statele Unite, care aniversează, în acest an, 75 ani de la înfiinţare. Din 1944 a fost deţinut de New York Times şi, din 2009, este parte a New York Public Radio. În prezent este cel mai important titular de transmisiuni live din săli de concert din SUA.

Pianul Călător este un eveniment recomandat de Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi  Accendo.

Coproducatori: TVR 2 şi Radio România Regional.

Partener principal: ARCUB.

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music.

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels.

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci, Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Şcoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/05/horia-mihail-ICR-NY-2-mai-2014-1024x438.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/05/horia-mihail-ICR-NY-2-mai-2014-150x150.jpgRevista MuzicalaRecenziiStiriHoria Mihail,new york,pianul calator
Horia Mihail a cântat Mozart la New York, în turneul Pianul călător După un adevărat tur de forţă prin România, Pianul Călător a ajuns la New York. Primul recital, 100% Mozart, susţinut de Horia Mihail a avut loc pe 2 mai, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Român. „Am ştiut din...