mercedes ruizCa în fiecare an, începând din 2010, Institutul Cervantes din București și Ambasada Spaniei în România, respectă tradiția de a oferi publicului iubitor de flamenco un spectacol de dans. Invitații anului 2014 sunt cei din compania de dans Mercedes Ruiz, întemeiată de dansatoarea Mercedes Ruiz, care, în spectacolul Baile de palabra, îi are alături pe: Miguel Ortega – cante flamenco; Javier Patino – chitara flamenco; Pedro Serrano – lumini și Jose Amosa – sunet.

În colaborare cu Teatrul Național București și cu sprijinul Clubului de Sponsori ai Institutului Cervantes.

16 mai, ora 20:00, Sala Studio

Despre spectacol

“Baile de palabra” este un spectacol care a crescut în ultimii ani în mintea și în corpul meu, care face parte deja din bagajul meu artistic. Un spectacol care, pe masură ce cariera mea artistică a evoluat, a căpătat maturitatea expresivă. Au evoluat, de asemenea, forma și modul în care am înțeles arta flamenco, modul în care am învățat să “arăt” mai mult, utilizând cât mai puțin din mijloacele artistice obișnuite; intrând în esența dansului, mă apropii mai mult de expresia de bază a cante-lui flamenco și a chitarei, în așa fel încât dansul meu să devină cât mai autentic, cât mai flamenco cu putință.

Și în “Baile de Palabra”, ca și în spectacolele mele anterioare, am încorporat stiluri noi, coregrafii noi, al căror rezultat s-a concretizat într-un spectacol și un mod de a dansa foarte personal, foarte actual, în care vădesc un mare respect pentru tradiția flamenco.

Prin acest spectacol pe care l-am conceput ca pe un spectacol de “flamenco de camera” doresc să pot transmite mesajul unui dans flamenco adevărat, “dansul meu de onoare”- “Baile de palabra”. Mercedes Ruiz

Despre Mercedes Ruiz

Premiul Antonio Gades, concurs național Cordoba

Premiul Bienalei de la Sevilla, 2002

Premiul criticii pentru Juncá, Festivalul de la Jerez

Premiul international Movimentos la Wolzburg, Germania

Premiul criticii la cea de-a XV-a ediție a festivalului de la Jerez pentru spectacolul Perspectivas

Premiul El Flamenco Hoy pentru cea mai bună dansatoare flamenco 2013

Mercedes Ruiz (1980, Jerez de la Frontera, Cádiz) începe să danseze de la vârsta de 7 ani în compania de dans a lui Manuel Morao și după spectacolele pe care le au în Jerez, pleacă în turneu la Madrid, apoi, după câteva luni, la New York (Town Hall Theater, Plymouth Theater) și în Canada (El León de Oro Theater).

În 1998, colaborează cu Compania lui Antonio el Pipa, alături de care evoluează la Festivalul din Jerez, Opera de Graft (Austria), Centro Cultural de la Villa (Madrid) și în cel mai important festival profesionist de flamenco, Festival de La Unión (Murcia).

În 2000 lucrează pentru un an în trupa cunoscutei Eva Yerbabuena, în spectacolul 5 Mujeres 5 cu care realizează un turneu național și internațional.

În 2001, alături de cantautorul Miguel Poveda participă la World Music Festival (Italia), iar în 2002 își începe cariera de dansatoare-solistă alături de Andrés Peña sau Belén Maya și Compania de Andrés Marín, cu care participă la New Flamenco Festival din Los Ángeles și la Bienala de la Sevilla 2002.

 

Compania Mercedes Ruiz ia ființă în 2003.

Primul spectacol, Dibujos en el aire, are premiera în 2003, la Festival de Jerez și în același an realizează un turneu în Franța, Olanda și Japonia, apoi în 2004 merg cu spectacolul la Paris și Helsinki și participă ca artist-invitat în spectacolului lui Miguel Poveda la Teatrul Central din Sevilla. Tot în 2004 prezintă spectacolul în cadrul renumitului festival Madrid en Danza, iar în septembrie participă la Bienala de Dans de la Lyon cu un spectacol solo, intitulat Gestos de mujer, cu care va realiza un turneu în toată Franța și apoi la Paris și Londra. În noiembrie pleacă în turneu alături de Antonio Canales în America de Sud.

2006 – pe lângă turneele în toată lumea cu cele două spectacole din portofoliu, prezintă la Bienala de Flamenco de la Sevilla un nou spectacol Juncá, pentru care primește Premiul Criticii la Festivalul de la Jerez în anul următor.

În 2008 are o stagiune la Teatro Gran Vía de Madrid unde spectacolul s-a jucat cu casa închisă luni intregi.

În martie 2009, prezintă la Festivalul de la Jerez spectacolul Mi último secreto, cu care merge la prestigiosul festival de dans “Montpellier Danse”, pentru ca apoi să meargă în turnee în Luxemburg, Italia și Rusia.

În februarie 2011 dansează la Sadler’s Wells Theater, în cadrul London Flamenco Festival, cu spectacolul Baile de palabra, pentru ca apoi să danseze în festivalurile de la Rovereto, Poznam, Milano Danza Expo 2011, Festival “Musiques Ibèriques” de la Colomiers, Teatro Cervantes din Málaga, Festivalul de Chitara din Córdoba, Bienala de Flamenco de la Sevilla 2012 și la Teatro Compac Gran Vía din Madrid (Original Flamenco Festival).

În 2013 spectacolul se află în stagiune la teatrul Fígaro din Madrid și realizează turnee la “International House of Music” din Moscova, festival “Mont de Marsan”, Milán, Niza, Roma Flamenco Festival și Berlin.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/05/mercedes-ruiz.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/05/mercedes-ruiz-150x150.jpggiaStiri
Ca în fiecare an, începând din 2010, Institutul Cervantes din București și Ambasada Spaniei în România, respectă tradiția de a oferi publicului iubitor de flamenco un spectacol de dans. Invitații anului 2014 sunt cei din compania de dans Mercedes Ruiz, întemeiată de dansatoarea Mercedes Ruiz, care, în spectacolul Baile...