Exerciţiu de imaginaţie: dacă aţi trăi în secolul XIX, undeva în vestul Europei sau mai exact în spaţiul italian şi radio-ul ar exista, care ar fi hit-urile pe care le-aţi asculta zilnic şi cine ar fi creatorul lor?

Iată câteva indicii: este cel mai interpretat compozitor de operă al tuturor timpurilor, ne-a dăruit 28 de titluri de operă, iar una dintre creaţiile sale – La Traviata – este cea mai cântată lucrare lirică din lume.

Giuseppe-Verdi

Dacă astăzi suntem mereu înconjuraţi de un număr de şlagăre celebre, de la Beatles la ABBA, de la Michael Jackson la Mariah Carey, în secolul XIX cele mai îndrăgite şi mai populare hit-uri însemnau arii, duete sau coruri din operele lui Giuseppe Verdi. Prin cele mai cunoscute fragmente din opere ca La TraviataNabuccoIl Trovatore (Trubadurul), AidaRigoletto ş.a. Verdi şi-a asigurat practic nemurirea: ca orice şlagăr, celebrele partituri se reţin uşor şi au o linie melodic[ extrem de plăcută, care creează o „dependenţă” muzicală determinându-te să le asculţi sau să le fredonezi la nesfârşit…

Pe 10 octombrie, Verdi ar fi împlinit… 200 de ani ! Bicentenarul Verdi, omagiat, în 2013, în întreaga lume, printr-un mare număr de evenimente care sunt dedicate genialului artist italian, este marcat şi la Sala Radio prin Gala Verdi 200Vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio vă invită la o seară extraordinară ce va reuni fragmente din operele Il TrovatoreNabuccoRigolettoAidaDon Carlo, Falstaff ş.a.

Gala se va desfăşura sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, în prezent dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi.

Invitaţii speciali ai serii vor fi patru solişti lirici, care se bucură de o foarte frumoasă carieră internaţională:Teodora Gheorghiu – soprană,  Roxana Constantinescu – mezzosoprană, Teodor Ilincăi –  tenor şi Ion Dimieru – bas. Şi cum Verdi este celebru şi pentru inegalabilele partituri destinate corurilor, nu putea lipsi de la un astfel de eveniment Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/10/Giuseppe-Verdi.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/10/Giuseppe-Verdi-150x150.jpggiaConcerte
Exerciţiu de imaginaţie: dacă aţi trăi în secolul XIX, undeva în vestul Europei sau mai exact în spaţiul italian şi radio-ul ar exista, care ar fi hit-urile pe care le-aţi asculta zilnic şi cine ar fi creatorul lor? Iată câteva indicii: este cel mai interpretat compozitor de operă al tuturor timpurilor,...