aurelian andreescuNumele lui Aurelian Andreescu  este rostit cu respect și admirație de generații. Cei care i-am fost alături pe parcursul celor 44 de ani ai vieții (era născut în 1942) nu-l uităm, cei mai tineri îl redescoperă și se uimesc. Pentru că în vâltoarea efemeridelor care apar și evident dispar, el rămâne VOCEA…

Puteti asculta emisiunea accesand linkul de mai jos:

http://www.youtube.com/watch?v=pIyEGQkdmXA

 

Puțini știu că era absolvent al Școlii de arhitectură…

A ajuns în vârful ierarhiei vocale plecând de la…colinde. Le cânta împreună cu părinţii săi; tatăl, om instruit era şi violonist. Dar, fiul său a învăţat TOTUL, singur. Copil fiind, s-a făcut remarcat de Prea Fericitul patriarh Justinian Marina, care i-a prezis carieră în muzică. Şi s-a împlinit! Peste 600 de piese a adus în istoria muzicii ușoare românești. Multe sunt evergreen-uri. Acest repertoriu uriaș s-a desfășurat cred eu între două repere.  Primul  fiind oferit lui Andreescu de neuitatul Florin Bogardo- Tu ești primăvara mea.  

 Nevoit să-și câștige existența din solistică, Aurelian Andreescu aborda și piesele internaționale la modă. Valuri albe, cover al celebrului Yellow River se cânta zilnic prin anii 70.

Repertoriul internațional predomina în programele barurilor de noapte, preferate de Andreescu fiind  Continental, Ambasador, Melody, cele de pe litoral. Putea aborda orice stil; cânta perfect. Îmi amintesc apariţiile lui elegante, în frac alb cu paiete, ori în costume extravagante – prefera roşul… Într-o zi i s-a spus; decât să fii micul Presley ori Tom Jones (acesta era idolul lui), mai bine marele Andreescu. Aşa s-a întîmplat. Compozitorii români îl asaltau cu oferte. Vocea lui iubea microfonul –spunea Jolt Kerestely, experimentatul maestru de sunet al televiziunii.  Ion Cristinoiu i-a încredințat melodia Nu știi câtă iubire. (versuri Mihai Dumbravă).

La Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia, Aurelian Andreescu a debutat în 1963 cu piesa  In tot ce e frumos pe lume de Elly Roman. Dar, nu a fost pe placul atribuitorilor de premii. Alta a fost situația în internațional. În 1968 se clasează pe locul 3 la Festivalul internațional al cântecului de la Sopot, Polonia, secțiunea ziua discului. Face parte din echipa României, alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, la Knokke, Belgia unde au  câștigat Cupa Europei, în 1971. Performanţă incredibilă pentru o ţară din est. Au intrat şi în cartea recordurilor prestigiosului concurs obţinând 10 pe linie. În 1973 Aurelian Andreescu reprezintă România la Olimpiada Cântecului de la Atena, apărând în deschidere la recitalul lui…Johnny Hallyday!

 În țară, prezența lui în studiourile de înregistrări era urmată de o … ploaie de șlagăre! Mandy, Vasile V. Vasilache, Laurențiu Profeta, George Grigoriu, Ramon Tavernier, Petre Firulescu, Petre Mihăescu, Delmar, Vasile Veselovschi și-au concretizat talentul prin vocea lui. Cânta orice; piese mari, de linie, dansante, lirice, glumețe. Toate deveneau șlagăre. Ca și cea oferită de Radu Șerban, purtând titul Și ploua (versuri Aurel Storin). 

Aurelian Andreescu a  fost o personalitate aparte: în turnee îşi convingea colegii să meargă şi la muzee. Prepara ca nimeni altul… cafea cu… sare… La inundaţiile din 1970, a cântat pentru sinistraţi. A înfiat un copil. Umorul lui era proverbial. Despre veselia lui contaminantă, George Stanca spunea că reprezintă moneda sunătoare a fericirii celor din jurul lui. Dar acea voce, cu o culoare atât de specială, aceea rămâne inconfundabilă, cu expresivitate emoționantă, emblematică…

Revin la Florin Bogardo. Cu excepţia lui în propria creaţie, nimeni nu a realizat interpretări, versiuni mai credibile. Cea a lui Aurelian Andreescu confirmă ca excepție, regula.

Cea de a doua ”copertă” a repertoriului lui Aurelian Andreescu o constituie în preferința mea un alt șlagăr notoriu-Oameni-datorat cuplului Marius Țeicu- Ovidiu Dumitru, creatori ai muzicii și versurilor. Da, Aurelian Andreescu a fost și râmâne unul dintre acei oameni minunați glorificați prin splendida melodie.

La revedere,

A dvs.

Daniela Caraman Fotea

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/11/Desktop.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/11/Desktop-150x150.jpggiaEmisiuniaurelian andreescu,daniela caraman fotea,greii muzicii usoare,radio romania cultural
Numele lui Aurelian Andreescu  este rostit cu respect și admirație de generații. Cei care i-am fost alături pe parcursul celor 44 de ani ai vieții (era născut în 1942) nu-l uităm, cei mai tineri îl redescoperă și se uimesc. Pentru că în vâltoarea efemeridelor care apar și evident dispar,...