Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti a organizat, în perioada 13-16 mai 2014, a zecea ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare.

MZF plakat 2014

În festival au evoluat 18 tineri instrumentişti de muzică clasică, dintre care 8 în formaţie camerală de duo.

Juriul format din maestrul Ludovic Bács, dirijor, Ecaterina Stan, muzicolog, prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu, muzicolog, Ioan Dobrinecu, compozitor şi Tóth István, preşedintele juriului, muzicolog din Ungaria, cel care a fondat concursul cu zece ani în urmă, a acordat premii următorilor interpreţi:

Premiul I: Florin Mantale, pian, elev în clasa a XI la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi. El va susţine în toamnă un recital la Institutul Balassi – Serviciul Cultural al Ambasadei Ungariei la Bruxelles.

Premiul II: Ştefan Diaconu, flaut, stundent masterand la Universitatea Națională de Muzică București, şi Iulian Ochescu, pian, student în anul II la aceeaşi universitate. Ei vor susţine un recitalla Institutul Balassi – Collegium Hungaricum din Viena.

Premiul III: Cătălin Răducanu, pian, student în anul II la Universitatea Națională de Muzică București. Va susţine un recital în clădirea istorică a Academiei Liszt Ferenc din Budapesta.

Publicul şi-a exprimat dorinţa de a-i reasculta, în cadrul unui recital, la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, pe contrabasistul Victor Savca, masterand in anul I la Universitatea Națională de Muzică București, şi pe pianista Bálint Réka Zsuzsa, masterandă în anul I la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

Festivitatea de închidere şi decernarea premiilor a avut loc în data de 16 mai, în Aula Palatului Cantacuzino. În deschidere Ana-Cristina Silvestru, câştigătoarea primei ediţii (2005) a Festivalului Muzicii Maghiare, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a studiilor de master la Universitatea de Arte din Zürich, clasa lui Konstantin Scherbakov, deţinătoare a diplomei de solist concertist cu cele mai înalte distincţii, a interpretat Sonata în si minor de Liszt Ferenc. S-au oferit diplome de participare tuturor celor care au evoluat la festival, apoi s-au decernat premiile, gala laureaţilor transformându-se într-un microrecital Bartók în care pianiştii premiaţi au interpretat din programul lor de concurs câteva dintre bagatelele, burleştii şi colindele româneşti.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/05/MZF-plakat-20141.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/05/MZF-plakat-20141-150x150.jpgRevista MuzicalaFestivaluriStirifestivalul muzicii maghiare
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti a organizat, în perioada 13-16 mai 2014, a zecea ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare. În festival au evoluat 18 tineri instrumentişti de muzică clasică, dintre care 8 în formaţie camerală de duo. Juriul format din maestrul Ludovic Bács, dirijor, Ecaterina Stan, muzicolog, prof. univ....