ICR 2

Institutul Cultural Român din Berlin a inițiat în anul 2014 seria de concerte Karpaten Jazzy, prin care își propune prezentarea pe tot teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz contemporan reunite sub cupola unor importanți muzicieni ai geniului din România. De-a lungul anului sunt prevăzute concerte la Berlin, Heidelberg, Stuttgart și Köln.

Cel de-al treilea concert al seriei aduce în prim-plan pe 7 iunie, începând cu orele 20.30, de această dată la Stuttgart, în Laboratorium, proiectul muzical Mindchange, compus din contrabasistul Arthur Balogh, chitaristul și violonistul George Dumitriu și doi bateriști,Tavi Scurtu și Luca Marini.

Mindchange este un proiect  muzical fluid, care propune un teritoriu muzical nou, având bazele stilistice în jazz. Combinaţia oferită de contrabasistul și bandleader-ul Arthur Balogh, îi include pe chitaristul și violonistul George Dumitriu și doi bateriști Tavi Scurtu și Luca Marini. Cei patru muzicieni s-au hotărât să prezinte publicului poveștile lor, aducând fiecare un complex de ingrediente personale, dezvoltate în medii diferite, puternice influenţe din muzica clasică europeană, jazz, minimalism, electronică, drum&bass și orice culoare, sunet, cuvânt, idee care li se pare că merită explorată. Având la dispoziție vioara, chitara și contrabasul, combinate cu elemente electronice, precum și doi bateriști, proiectul dezvoltă momente atât lirice, poetice, cât și extrem de dinamice.

 

Locația Laboratorium Stuttgart este un centru cultural și un club de muzică live, înființat în 1972. Aici au loc cu regularitate concert de worldmusic și jazz. Laboratorium este inițiator și gazdă pentru renumitul festival de muzică “Lab-Festival” din Stuttgart. De asemenea, este cunoscut pentru concerte de jazz și indie-rock, bucurându-se de un numeros public fidel.

 

Contrabasist al Orchestrei de Cameră Würtemberg, Heilbronn, Arthur Balogh a început studiul pianului ca elev al Liceului de Muzică ediţia „Ion Vidu” din Timișoara. Contrabasistul este prezent pe scena națională de jazz în diverse formule: Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Nicolas Simion și mulți alţii. Ajuns în Germania în anul 2007, continuă studiile la Facultatea de Muzică Nürnberg, la clasa profesorului Dorin Marc. După obținerea masteratului, Arthur Balogh obţine postul de contrabasist, la Orchestra de Cameră Würtemberg. 


Chitaristul și violonistul băcăuan, George Dumitriu, a studiat arta jazz-ului în Olanda și în New York cu muzicieni recunoscuţi internațional: Adam Rogers, Mike Moreno, David Gilmore, Ben Monder, Jesse van Ruller. A susținut turnee și concerte numeroase pe teritoriul european, în săli de concert prestigioase, precum Bimhuis, Muziekgebouw, Concertgebouw (Amsterdam), Porgy&Bess (Viena), Flagey Hall (Bruxelles). Colaborări importante: Peter Herbolzheimer, Brussels Jazz Orchestra, Francesco Bearzatti. 


Tavi Scurtu activează ca baterist şi programator alături de diverse formații şi artişti încă din anul 1995. Studiile muzicale le-a început ca autodidact, urmând apoi cursurile Facultății de Muzică „Richard Oschanitzky” din Timișoara. Tavi Scurtu face parte din mai multe proiecte de renume internațional, printre care Brigada Artistică Urbană (BAU), Aievea, Electric Brother, Lucian Ban & Alex Harding. 


Bateristul de origine germano-italiană, Luca Marini a urmat studiat muzică la Paris, Montreal, Amsterdam și New York. Concertele și turneele sale au acoperit teritoriul Europei și pe cel al Americii de Nord, cântând în proiecte de pop, jazz, electro și muzică experimentală, alături de muzicieni ca Jure Pukl, Ab Baars, Tomomi Adachi, Andy Moor, ș.a. Proiectele de bază în care activează în prezent sunt Ack Beauregard, Badbooshband, Luca Vasta, Kamma şi Tatum G. Rush.

 

Concertul este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în cooperare cu asociația Deutsch-Rumänisches Forum Stuttgart și cu Laboratorium Stuttgart.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/06/ICR-21.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/06/ICR-21-150x150.jpgRevista MuzicalaConcerteberlin,icr,institutul cultural roman,Karpaten Jazzy
Institutul Cultural Român din Berlin a inițiat în anul 2014 seria de concerte Karpaten Jazzy, prin care își propune prezentarea pe tot teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz contemporan reunite sub cupola unor importanți muzicieni ai geniului din România. De-a lungul anului sunt prevăzute concerte la Berlin, Heidelberg,...