BALASSI_2
Noaptea  institutelor la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti oferă două momente artistice de mare valoare – vineri, 20 iunie 2014:
20.00 Mişcări sonore – performance 60`
Interpretează: Gulyás Anna, dans, Szűcs Péter, clarinet
Regia şi coregrafia: Gulyás Anna
Muzica: Steve Reich, Luciano Berio, Csanád Kedves, Wayne Siegel

Gulyás Anna în prezent este studentă la coregrafie la Academia Ungară de Dans (Hungarian Dance Academy). Este preocupată de performance de stradă şi teatru de improvizaţie. Pe parcursul carierei sale de dansator a lucrat cu creatori importanţi din Ungaria (Central Europe Dance Theatre, Duda Éva Társulat), în 2011 este laureată a Festivalului SoloDuo cu o coregrafie personală, iar în 2012 este invitată la Festivalul Fringe din Budapesta. Desfăşoară activitate didactică şi de creaţie, astfel abordează munca fizică şi din perspectivă teoretică. Din dorinţa de a exploata posibilităţile de cooperare dintre artişti, şi din interesul ei faţă de relaţia creator-interpret lucrează cu muzică live, căutând astfel oportunităţile de mişcare şi de improvizare, de prezenţă continuă, trăsăturile umane între interpret şi artist.

Szűcs Péter a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, obţinând cel mai bun calificativ. Laureat la numeroase concursuri internaţionale (ex. premiul I la Concursul de instrumente de suflat din lemn „Dénes Legány”), obţine şi câteva burse importante, precum Bursa Republicii Ungare (2006) şi Bursa Fischer Annie (2011 şi 2013). O influenţă importantă în evoluţia tânărului clarinetist au însemnat cursurile de măiestrie susţinute de Alessandro Carbonare, Robert Riseling, Florent Heau, Cristo Barrios, Nicholas Baldeyrou, dar şi cursurile de muzică de cameră susţinute de Heinz Holliger, László Hadady şi Prof. Joel Sachs. Participă la importante festivaluri internaţionale şi cursuri de muzică (Santander, Hundisburg, Budapesta, Szombathely) şi colaborează cu maeştri renumiţi precum Pierre Boulez, Vladimir Ashkenazy, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Rácz Zoltán, Vajda Gergely, Rohmann Imre, Klaus Thunemann, Hansjörg Schellenberger. Repertoriul său cuprinde în marea majoritate compozitori contemporani, colaborând cu compozitori maghiari de seamă, precum şi cu formaţia UMZE Ensemble (Asociaţia de Muzică Nouă Maghiară). Este membru al Con Spirito Music Association, specializat pe interpretarea muzicii secolului 21. De asemenea este membru al Formaţiei Ludium, care are ca scop principal prezentarea lucrărilor lui György Kurtág.
 
22.00 Táncház cu Szászcsávás Band
Ceauaş (Szászcsávás) este o mică localitate din judeţul Mureş, aflată pe malul stâng al Târnavei Mici, locuită de maghiari şi ţigani. Deşi denumirea în limba maghiară a satului face referire la saşi, aici de mult nu mai trăiesc saşi, dar tradiţiile şi muzica lor, precum şi a altor grupuri etnice din Transilvania s-a păstrat până astăzi în bogatul repertoriu al muzicanţilor din Ceuaş. Localitatea renumită datorită modului tradiţional de a cânta la mai multe voci chiar şi cântecele populare, nu numai cele religioase, a devenit cunoscută în întreaga lume prin primaşul Jámbor István „Dumnezeu” şi ansamblul său. Acurateţea execuţiei şi varietatea, complexitatea repertoriului lor a cucerit pe cei îndrăgostiţi de mişcarea Táncház din întreaga Europă şi din Statele Unite ale Americii. 
 
Majoritatea ţiganilor din Ceuaş cântă la cel puţin un instrument: în special la cele cu corzi, dar mai nou şi la acordeon, tobe, saxofon, orgă electrică, chitară şi chitară bas. Astfel cei patru primaşi au patru formaţii deferite, fiind familii întregi care cântă la diverse evenimente de mai multe generaţii. Formaţia tradiţională este un trio de vioară, braci şi contrabas. Muzicanţii sunt şi buni dansatori, în prezent câştigându-şi pâinea din cântat.

Cel mai mare merit al lor este că în continuare cântă acea muzică de dans tradiţională ardelenească pe instrumente cu corzi, care se cânta odinioară peste tot în Transilvania. 
 
În această noapte ne vor cânta până ne ţin picioarele:
Jámbor István „Dumnezeu”, primaş I
Csányi Sándor „Cilika”, primaş II
Mezei Adrian Alin, braci
Lakatos Béla, acordeon
Mezei Alexandru Sanyika, contrabas
http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/06/BALASSI_21.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/06/BALASSI_21-150x141.jpgRevista MuzicalaConcerte
Noaptea  institutelor la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti oferă două momente artistice de mare valoare - vineri, 20 iunie 2014: 20.00 Mişcări sonore – performance 60` Interpretează: Gulyás Anna, dans, Szűcs Péter, clarinet Regia şi coregrafia: Gulyás Anna Muzica: Steve Reich, Luciano Berio, Csanád Kedves, Wayne Siegel Gulyás Anna în prezent este studentă...