logo-fundatie-enescuMai sunt câteva zile până la începerea Concursului Naţional de Interpretare “Dan Cumpătă”, eveniment organizat in zilele de sambata si duminica, 21- 22 iunie, de Fundatia Culturala “Remember Enescu” in parteneriat cu Colegiul National de Arte “Dinu Lipatti” şi Şcoala Gimnazială de Arte “Iosif Sava” Bucuresti.

Vor participa 150 de tineri interpreti, elevi si studenti de la scolile, liceele si universitatile cu profil artistic din Bucuresti si din tara., la cele cinci sectiuni ale concursului – pian, vioara, corzi grave, canto, suflatori-percutie.

Sectiunile pian, vioara, canto si suflatori-percutie se vor desfasura la Colegiul National de Arte “Dinu Lipatti”, iar corzile grave la Scoala Gimnaziala de Arte “Iosif Sava”.

Detalii pe www.rememberenescu.ro.

Dan Cumpătă (1933 – 2001) a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai şcolii violonistice româneşti, discipol al maestrului Garabet Avachian. Profesor universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Dan Cumpătă a ocupat diferite funcţii, de la şef de catedră la Decan al Facultăţii de Instrumente şi Canto, secretar ştiinţific şi Rector al instituţiei amintite. Ca violonist, Dan Cumpătă a susţinut recitaluri şi concerte de muzică de cameră, cele mai multe dintre ele în compania soţiei sale, pianista Ştefania Cumpătă. A fost, totodată solist în concerte alături de Orchestra de Cameră a Conservatorului din Bucureşti, într-un repertoriu ce acoperea toate stilurile muzicale. A făcut parte din juriile a numeroase concursuri naţionale dedicate viorii şi a fost numit observator pe lângă juriul secţiunii vioară a Concursului Internaţional „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Franţa, 1973). Dan Cumpătă a îngrijit ediţii ale Studilor pentru vioară op.74 de Charles Dancla şi a Sonatei pentru vioară şi pian în Re major de Pietro Nardini şi a semnat numeroase studii având ca subiect  metodica predării viorii.

„Pentru cei care îi resimt lipsa maestrului Dan Cumpătă, figura sa blajină, cuvântul său cumpănit, zâmbetul său de îngăduinţă şi capacitatea de a dărui iubire sunt o pierdere pe care nu o poate compensa decât cultivarea pioasă a memoriei sale în taina sufletului fiecăruia dintre noi” (Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu – Pro memoria, Revista Actualitatea Muzicală, ianuarie 2002)

 

Revista MuzicalaStiriConcursul Dan Cumpata
Mai sunt câteva zile până la începerea Concursului Naţional de Interpretare “Dan Cumpătă”, eveniment organizat in zilele de sambata si duminica, 21- 22 iunie, de Fundatia Culturala “Remember Enescu” in parteneriat cu Colegiul National de Arte “Dinu Lipatti” şi Şcoala Gimnazială de Arte “Iosif Sava” Bucuresti. Vor participa 150 de...