otello_mediumOpera Naţională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita

luni, 23 iunie 2014, ora 18.30, la un spectacol de excepţie:

OTELLO, de Giuseppe Verdi.

Celebra capodoperă verdiană, cu libretul realizat de Arrigo Boito, inspirat de piesa cu acelaşi nume a lui William Shakespeare, se reîntoarce pe scena lirică clujeană în aceeaşi formulă artistică, îndelung aplaudată la premiera sa din data de 23 aprilie 2008. Spectacolul îşi făcea atunci revenirea după o pauză de aproape patruzeci de ani, dezvăluind publicului clujean cea de-a douăzeci şi cincea şi penultima creaţie a lui G. Verdi, o capodoperă a genului liric mondial. Aflat sub regia lui Mihai Măniuţiu, spectacolul pus în scenă la Opera Română din Cluj-Napoca a impresionat încă de la debut prin amprenta clasic verdiană, revelată de o abordare modernă spectaculoasă, prin decoruri impozante şi ecrane gigant. O montare potrivită celei mai novatoare creaţii a lui Verdi, precum o consideră regizorul.

Acesta este cadrul în care povestea maurului Otello şi a fermecătoarei sale soţii, Desdemona, prinde viaţă în faţa publicului. Într-un ev mediu al luptelor dintre marea putere maritimă Veneţia şi Imperiul Turc, Otello este un dârz conducător de mercenari. Conturat ca o figură eroică şi nobilă, Otello se bucură de respectul întregului ţinut şi de dragostea frumoasei Desdemona, de o descendenţă aleasă. Cadrul idilic al cuplului îşi găseşte finalul în atitudinea credulă a lui Otello la spusele celor din jur, care-i determină o gelozie oarbă faţă de Desdemona. În spatele tuturor intrigilor se află diabolicul şi instigatorul Jago, cel mai aprig duşman al maurului. Iubirea lui Otello se transformă în răzbunare întunecată când acesta hotărăşte să îşi ucidă soţia, cândva divinizată dar acum bănuită de trădare. Desdemona moare susţinându-şi nevinovăţia, crezută de Otello doar la demascarea uneltirilor lui Jago. Devastat, maurul îşi ia propria viaţă, cântându-şi dragostea şi implorând iertarea iubitei sale.

Distribuţia spectacolului pe care îl veţi putea urmări luni, 23 iunie, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca aduce pe scenă mari nume lirice: tenorul Marius Vlad Budoiu îl va interpreta pe Otello, general al Armatei Veneţiene, Oleg Ionese ia rolul lui Jago, Irina Săndulescu Bălan va fi duioasa şi eleganta Desdemona, Cristian Mogoşan- Cassio, Sergiu Coltan – Roderigo, Florin Sâmpelean, Simonfi Sandor, Cristian Hodrea, Liliana Neciu. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra Operei clujene, aflată sub conducerea dirijorală a lui Horváth József şi Corul dirijat de Corneliu Felecan. Regia artistică este semnată de Mihai Măniuţiu, iar scenografia este realizată de Valentin Codoiu. Vă aşteptăm la un spectacol de o expresivitate şi o profunzime aparte, ce readuce la viaţă o capodoperă lirică universală!

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală din Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14, telefon: 0264-592.466, deschisă de luni până vineri între orele 11-17 şi cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei, la caseria din holul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Sâmbăta şi duminica Agenţia este închisă, cu excepţia zilelor în care este programat spectacol.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/06/otello_medium-169x3001.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/06/otello_medium-169x3001-150x150.jpgRevista MuzicalaStiriOtello opera Cluj
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita luni, 23 iunie 2014, ora 18.30, la un spectacol de excepţie: OTELLO, de Giuseppe Verdi. Celebra capodoperă verdiană, cu libretul realizat de Arrigo Boito, inspirat de piesa cu acelaşi nume a lui William Shakespeare, se reîntoarce pe scena lirică...