20131128_223423

Prima ninsoare în București: un vânt tăios, circulație de coșmar prin centrul orașului. Intru în sediul Teatrului Odeon și găsesc liniștea și eleganța sălii cochete. Aștept câteva zeci de minute  să se adune publicul, să înceapă programul. Mărturisesc că am fost ispitită să plec, sau… să mai am puțină răbdare ?

La ridicarea cortinei totul s-a schimbat: căldura ambianței sugerată de scena decorată discret cu lumânări și câteva carpete orientale a creat un cadru adecvat pentru o seară cu un evident caracter intim, consacrată muzicii de sorginte arabă. Rima Khcheich – vocea vibrantă , cu o naturalețe expresivă ce te învăluie în fiecare dintre piesele interpretate – a adus în prim plan cântece din Liban (țara sa natală) dar și din Egipt, înveșmântate însă într-un ”amabalaj” instrumental cu evidente trimiteri jazz-istice. Cântă fără nici un efort, rostește povestea  fiecărui text firesc, degajat, unduindu-și glasul cu accente discrete, rafinate.

Din cuvintele artistei am aflat că piesele provin din zone diferite, că unele aparțin unor autori cunoscuți din diverse generații ale acestui spațiu cultural sau au o  tentă tradițională. Pentru auzul neantrenat cu o asemenea muzică programul a părut însă destul de monocrom, varietatea fiind adusă de  unele (nu multe !) contraste ritmice și de alternanța instrumentelor implicate în dialog pe scenă, artiștii din Olanda și Germania având o clară formație jazz-istică. Finețea percuției – Ruven Ruppik, nostalgia uneori insinuantă a clarinetului – Maarten Ornstein, chitara cu intervenții virtuoze – Maarten Van der Grinten sau aparțiile discrete ale contrabasului (mai puțin convingător în improvizațiile sale) – Tony Overwater s-au reliefat într-un discurs atent pregătit, care s-a dorit o fuziune între tradiții, spații și culturi muzicale.

 

Anca Ioana Andriescu

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/11/Imag0067.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/11/Imag0067-150x150.jpgRevista MuzicalaRecenziijazz,Rima Khcheich,Teatrul Odeon
Prima ninsoare în București: un vânt tăios, circulație de coșmar prin centrul orașului. Intru în sediul Teatrului Odeon și găsesc liniștea și eleganța sălii cochete. Aștept câteva zeci de minute  să se adune publicul, să înceapă programul. Mărturisesc că am fost ispitită să plec, sau... să mai am puțină...