Lubnan Baalbaki

În perioada 20 noiembrie – 1 decembrie 2013  s-au  desfășurat la Beirut, Sin El Fil, Jounieh şi  Tripoli  Zilele Culturii Române în Liban, amplă manifestare organizată de Ambasada României la Beirut și Institutul Cultural Român, cu sprijinul unor parteneri locali.   Programul a inclus  proiecţii de filme româneşti – Poziția copilului (2013), regia Calin Peter Netzer și Toată lumea din familia noastră (2012), regia Radu Jude, întâlniri la universitățile libaneze cu invitați din România specialiști în arta cinematografică, reuniunea absolvenților de studii superioare în România, activități speciale pentru copii (scurte prezentări despre România – istorie, cultură, tradiţii, expoziţii cu imagini din țara noastră, filme de animație românești, jocuri şi concursuri). De asemenea, în orașul Tripoli, la sediul Consultatului Onorific al României, a fost  deschisă o bibliotecă românească și  demarate cursuri de limba română pentru  copiii românilor din nordul Libanului.

Mihai Ungureanu Romanii din Fil Beirut

 

 

 

 

 

 

În cadrul Zilelor Culturii Române în Liban, cu ocazia Zilei Naționale a României s-au  organizat la Beirut și Jounieh două concerte de muzică clasică.

La Beirut, pianistul Mihai Ungureanu  a  concertat împreună cu Orchestra Filarmonică Națională Libaneză dirijată de Lubnan Baalbaki. Să subliniem că în orchestra Filarmonicii Libaneze activează treizeci de români, fiind cel mai mare grup de muzicieni români dintr-o orchestră străină.În Jounieh, la Universitatea Saint-Esprit de Kaslik, cvartetul românesc Arton format din Ondin Brezeanu (vioară), Silviu G. Gherasimescu (vioară), Lucian Cristea (violă) şi Magdalena Sokola (violoncel), a interpretat  piese ale unor compozitori români şi străini (Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Grigoraș Dinicu, Béla Bartók, Alfred Alessandrescu ș.a.).

Proiectul este realizat în colaborare cu Asociaţia România-Levant, Asociația Absolvenților de Studii Superioare în România, Asociaţia de Prietenie Moldo-Libaneză, Consulatul onorific al României la Tripoli, Liceul Amlieh din Beirut, Metropolis Art Cinema, Delegaţia Uniunii Europene în Liban,  precum şi cu instituţii academice de prestigiu: Universitatea Saint-Esprit de Kaslik, Universitatea Saint Joseph  şi Academia Libaneză de Arte Frumoase a Universităţii Balamand.

 

Revista MuzicalaConcerteBeirut,filarmonica,Liban,Lubnan Baalbaki,Mihai Ungureanu
În perioada 20 noiembrie – 1 decembrie 2013  s-au  desfășurat la Beirut, Sin El Fil, Jounieh şi  Tripoli  Zilele Culturii Române în Liban, amplă manifestare organizată de Ambasada României la Beirut și Institutul Cultural Român, cu sprijinul unor parteneri locali.   Programul a inclus  proiecţii de filme româneşti – Poziția copilului...