koncert

ICR Varşovia 
Miercuri, 24 septembrie 2014

Marele Refugiu Polonez în România, după declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone.

În urmă cu 75 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat dintre România şi Polonia, pe atunci comună, pentru a se salva de la umilinţă şi moarte. Statul român, dar şi cetăţenii obişnuiţi, le-au oferit celor aproximativ 50.000 de refugiaţi, timp de mai mulţi ani, până la terminarea războiului şi chiar şi după aceea, cămine temporare în mai multe localităţi din România şi o viaţă în multe privinţe normală. Mai mult, o parte semnificativă a tezaurului polonez a fost conservată în băncile româneşti, fiind restituită integral autorităţilor poloneze la terminarea ostilităţilor. Generozitatea noastră nu a fost lipsită de riscuri, cu atât mai mult cu cât România a fost o perioadă aliata militară a Germaniei.

Institutul Cultural Român de la Varşovia va celebra aniversarea a 75 de ani de la Refugiul Polonez în România printr-o conferinţa internaţională despre Refugiul Polonez în România, realizată în parteneriat cu Institutul Memoriei Naţionale din Polonia şi cu Banca Naţională a României, în data de 24 septembrie, la Centrul de Educaţie al Institutului pentru Memorie Naţională (Przystanek Historia). Invitaţii noştri sunt universitari şi cercetători români şi polonezi care au studiat fenomenul acestei migraţii temporare şi au contribuţii semnificative în acest domeniu: Dan Berindei, Ioan Scurtu, Dorin Matei, Cristian Păunescu, Tadeusz Dubicki, Tomasz Sudoł, Alicja Wancerz-Gluza, Małgorzata Willaume. Conferinţa va avea loc între orele 10.00-14.00, la Przystanek Historia Centrum Edukacyjne IPN im. Janusza Kurtyki (str. Marszałkowska nr. 21/25). Lucrările conferinţei se vor desfăşura în limbile română şi polonă, cu traducere simultană.
În cadrul conferinţei vor fi lansate volumele Salvarea aurului românesc (publicat în română, donigaengleză, polonă), autori silvia-munteanu1Cristian Păunescu şi Dorin Matei, şi Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova, autori Cristian Păunescu şi Marian Ştefan.

Conferinţa va fi urmată, în a doua parte a zilei, de un eveniment festiv – omagierea tuturor refugiaţilor polonezi prin acordarea unor medalii (în parteneriat cu Banca Naţională a României) şi un recital susţinut de soprana Sorina Munteanu, acompaniată de pianistul Ştefan Doniga, ambii solişti ai Operei Naţionale din Bucureşti, în saloanele Ambasadei României la Varşovia (str. Chopina nr. 10).

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/09/warsaw1.jpeghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/09/warsaw1-150x118.jpegRevista MuzicalaStiri
ICR Varşovia  Miercuri, 24 septembrie 2014 Marele Refugiu Polonez în România, după declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, este, în ciuda contextului tragic, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone. În urmă cu 75 de ani, în toamna anului 1939, mii de polonezi, militari şi civili, treceau frontiera de stat...