percepcionalis absztrakciok plakat_bukarestInstitutul  Maghiar din Bucureşti organizează

sâmbătă, 8 noiembrie 2014, 18.00

Abstacţii perceptive – Unde radio 2014

Concert de muzică contemporană

Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Sala Enescu

Str. Ştirbei Vodă 33.

Acest concert constituie continuarea unui proiect din anul 2013. Compozitorii şi interpreţii participanţi la acest proiect sunt reprezentanţi de marcă ai generaţiilor lor, care colaborează sistematic de câţiva ani. Programul acestui concert prezintă sinteza foarte colorată a repertoriului rezultat din această muncă. Intenţionat, formaţia intenţionat nu are un nume, pentru că este compusă din personalităţi foarte puternice atât din punct de vedere componistic, cât şi din punct de vedere al interpreţilor. Cu toate acestea lucrările cuprinse în program sugerează publicului o unitate, o simbioză totală a abstractului. Programul cuprinde opusuri scrise pentru voce, clarinet, ţambal şi pian (precum şi permutările acestora), completate alocuri cu electronică. Publicul va putea asculta prime audiţii absolute, respectiv cântate rar, mai puţin cunoscute de public.

 

Program:

Kedves Csanád: ein Stück meiner Fantasie

Zarándy Ákos: Cântece Kányádi

Klenyán Csaba: Variaţiuni Haiku

Kedves Csanád: Evanghelia adevărurilor nobile – Evanghelia

Zarándy Ákos: Lascia ch’io pianga

Kedves Csanád: Evanghelia adevărurilor nobile – Universul

Klenyán Csaba: Alla ballata Nor.2

Zarándy Ákos: Ritratto di Luca Marton

Kedves Csanád: Juego jugado

Zarándy Ákos: Danzón

Kedves Csanád: Faţă

Zarándy Ákos: Cântece Pilinszky

Kedves Csanád: A little bit later

 

Interpreţi:

Klenyán Csaba – clarinet

Zemlényi Eszter – soprană

Kedves Csanád – elektronică

Kiss Péter – pian

Szalai András – ţambal

Zarándy Ákos – electronikă, pian

 

Dirijor: Kedves Csanád

 

Program realizat cu sprijinul NKA.

Partener: Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

 

Clarinetistul KLENYÁN Csaba  s-a născut în anul 1969. A studiat cu Szabó Ede, MaczákJános, Miháltz Gábor, Balogh József şi Kovács Béla. Repertoriul său cuprinde mii de opusuri clasice, dar pune accent şi pe interpretarea muzicii contemporane. Numeroşi compozitori de astăzi i-au dedicat lui compoziţiile (Eötvös Péter, Serei Zsolt, Sári József, Kedves Csanád, Zarándy Ákos, Csapó Gyula).

Artistul colaborează frecvent cu jazzişti, interpretând şi muzică improvizată. Este deţinător a numeroase premii internaţionale. Este membru al formaţiilor camerale Orchestra de cameră Weiner-Szász, Cvintetul Horizont, Új Dimenzió Műhely (Atelierul Orizonturi Noi), Duo-ul Oláh Kálmán-Klenyán Csaba, şi este membru fondator al formaţiei de muzică contemporană a UMZE (Uniunii Muzicii Noi Maghiare), care colaborează frecvent cu compozitori precum Eötvös Péter sau Kurtág György şi care a interpretat pentru prima dată întreaga opera a lui Ligeti György în cadrul unei serii de concerte). În anul 2007 a iniţiat o serie de concerte de mare anvergură, propunându-şi să interpreteze toate lucrările pentru clarinet compuse de compozitorii maghiari, în acest proiect având drept partener Radiodifuziunea Maghiară. Conduce sistematic cursuri de măiestrie la diferite festivaluri de vară. A colaborat la înregistrarea a 54 de discuri editate în principal de Hungaroton şi BMC records. Opusurile sale compuse pentru clarinet sunt editate de Editio Neuma. De şapte ori a fost distins cu Premiul Artisjus (Oficiul Maghiar de Protecţie a Drepturilor de autor), în 2001 a primit Premiul Soros, iar în anul 2003 Premiul Liszt.

 

ZEMLÉNYI Eszter s-a născut la data de 15 martie 1987. Şi-a început studiile muzicale la Székesfehérvár. În anul 2006 a fost admisă la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, la specializarea profesor de canto, artist cântăreţ şi de muzică de cameră, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Kovács Brigitta, Balog József, Forrai Zsuzsa şi Alter Katalin, absolvind studiile universitare în anul 2010. Un an a studiat cu László Szilvia, apoi şi-a continuat studiile de master în specializarea oratoriu-lied la aceeaşi Universitate de Muzică Liszt Ferenc, la clasa profesorilor Halmai Katalin şi Kéry Tamás. Din anul 2013 predă canto la Kecskemét şi Aszód. Tot din anul 2003 a colaborat în calitate de cântăreaţă cu Teatrul Vörösmarty din Székesfehérvár în peste 15 producţii, precum Liszt Ferenc Castelul vrăjit, Leonard Bernstein Oraşul muzicii. Pietro MascagniCavaleria rusticană, Wolfgang Amadeus Mozart Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Kodály Zoltán La şezătoare, Erkel Ferenc Hunyadi László.

Din 2008 a performat ca solistă în prezentarea a numeroase oratorii, dar a interpretat şi rolul importante de operă, precum Blonde, Pamina, Gianetta, Nanetta, Maria-Luisa şi Bastienne. A colaborat cu mai mulţi muzicieni de renume, precum Vashegyi György, Rácz Márton, Zádori László, Drahos Béla, Kovács Péter etc., respectiv cu formaţii muzicale de elită: Orchestra simfonică Alba Regia, Orchestra de cameră Mendelssohn, Orchestra barocă Musica Florens, Orchestra de corzi Hermann László, Corul de cameră Vox Mirabilis. În repertoriul ei se regăsesc arii, lieduri, cicluri de lieduri, roluri de operă şi oratoriu din toate perioadele muzicale  de la renaştere până la muzica zilelor noastre. Datorită afinităţii ei faţă de muzica contemporană, în anul 2014 se naşte o relaţie fructuoasă cu Atelierul de Muzică Contemporană CentriFUGA, colaborând în mai multe piese la concertul de prezentare a acestei formaţii. Astfel i s-a oferit oportunitatea de a lucra alături de Klenyán Csaba, Kedves Csanád, Zarándy Ákos şi mai mulţi artişti contemporani. În perioada ce urmează va onora mai multe invitaţii onorante, astfel va concerta alături de Solti Árpád în Palatul Artelor, va cânta în Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce de Joseph Haydn, la Vechea Academie de Muzică va evolua în cantata lui Jean Philippe Rameau, şi va participa în turneul alături de muzicienii contemporani menţionaţi mai sus.

 

ZARÁNDY Ákos s-a născut la Budapesta, în data de 28 septembrie 1982.  Oficial a început să studieze compoziţia în anul 2000, cu Draskóczy László. În perioada 2001-2006 a studiat dirijatul şi s-a pregătit ca profesor de muzică la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, obţinând prima sa diplomă. În 2004 a fost admis la Academia de Muzică la specializarea compoziţie, avându-i ca îndrumător pe Vajda János, apoi pe Jeney Zoltán. Un „extras” din prima sa operă, cu titlul „Las dos Fridas” a fost prezentată în Sala mare a Academiei de Muzică în anul 2009, în cadrul concertului de diplomă, în interpretarea unor cântăreţi şi instrumentişti de excepţie, în colaborare cu Orchestra Simfonică Radio din Ungaria. În 2010 a făcut o călătorie de o jumătate de an în Mexic unde a compus piese cu teme mexicane, a organizat concerte şi a predat solfegiu, teoria muzicii şi compoziţie. În anul 2011 opusul intitulat „Nightmare Symphony” a fost selecţionat în finala celui mai important concurs de compoziţie din Ungaria, „Noul Forum Muzical Maghiar”, în categoria piese pentru orchestră, obţinând premiul special Fedelio constând în suport media în valoare de un milion de forinţi. Tot în anul  2011 a fost unul dintre aplicanţii câştigători la concursul anunţat de Fondul Naţional de Cultură din Ungaria, pentru compunerea unei opere într-un act. Zarándy participă frecvent la numeroase festivaluri şi concerte de muzică contemporană din Ungaria şi din străinătate, precum Muzica Epocii Noastre, Festivalul de Toamnă de la Budapesta, Seri de muzică contemporană pentru tineri, concertele asociaţiei Con Spirito, Seminarul Internaţional Bartók, concursul Internaţional pentru Coruri Bartók Béla, Ostrava Days, Gaudeamus Week. Câteva compoziţii ale sale au fost interpretate în Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Polonia, Germania, România, Serbia, precum şi Mexic. Numeroase înregistrări ale sale au fost arhivate de Radiodifuziunea Maghiară,  ulterior difuzându-le în mai multe rânduri.

 

SZALAI András s-a născut la Budapesta, în anul 1985. A studiat ţambalul şi compoziţia la Conservatorul Bartók Béla din Budapesta, apoi la Academia de Muzică Liszt Ferenc, sub îndrumarea profesorilor Szeverényi Ilona, Fekete Győr István şi Vajda János. Este laureat a mai multor concursuri, obţinând în repetate rânduri Premiul I la Concursul Naţional de Ţambal Rácz Aladár şi Premiul III la Concursul Internaţional de Ţambal din Cehia. A susţinut numeroase recitaluri şi seri camerale, dar a cântat şi cu Orchestra Filarmonicii Naţionale, respectiv cu majoritatea orchestrelor simfonice din Ungaria, precum şi cu orchestrele simfonice din Slovenia, Varşovia, Cracovia, Lodz, Valencia şi Orchestra Simfonică Radio din Viena, sub bagheta unor dirijori precum Eötvös Péter, Fürst János, Kocsis Zoltán, Tihanyi László, Vásáry Tamás, Walter Weller, Antoni Wit sau cu interpreţi precum Evelyn Glennie, Natalja Zagorinszkaja. Este o prezenţă aproape permanentă a celor mai importante scene muzicale din Budapesta, a Festivalului de Primăvară Budapesta, a urcat şi pe scena Sălii de concerte a filarmonicii berlineze, precum şi la Musikverain din Viena. Îşi asumă un rol important în interpretarea muzicii contemporane, fiind prezent la Festivalul Muzicii Contemporane şi în cadrul Ciclului de concerte Noi lucrări maghiare. În anul 2011 a colaborat pe durata întregii seri la concertul omagial Kurtág György, organizat la Palatul Artelor cu ocazia împlinirii a 85 de ani de către compozitor. Mulţi compozitori contemporani îi dedică lucrările. Este membru al mai multor formaţii de muzică contemporană, precum orchestra de cameră UMZE şi formaţia Ludium condusă de Csalog Gábor. Este profesor de compoziţie, solfegiu şi teoria muzicii la Liceul de Muzică Szent István Király. Concertul de pian compus de Szalai András a fost interpretat în primă audiţie în 2011, la Palatul Artelor, de către Monostori Gábor şi Orchestra Simfonică Szent István Király, sub bagheta dirijorului Antal Mátyás. Înregistrările lui sunt păstrate la Radiodifuziunea Maghiară şi la Hungaroton, printre care şi discurile din Noua serie Bartók cu Orchestra Filarmonicii Naţionale. Este distins cu premiul Artisjus.

 

Kedves Csanád s-a născut la data de 8 martie 1983 la Miercurea-Ciuc. La început a studiat pianul la Liceul de Artă „Nagy István”. În perioada 1999-2004 a studiat compoziţia la Liceul de Muzică “Bartók Béla” din Budapesta, avându-i ca profesori peCsemiczky Miklós, Hajdu Lóránt şi Kocsár Miklós. În perioada 2005-2010 şi-a continuat studiile de compoziţie la Academia de Muzică “Franz Liszt” din Budapesta, cu Serei Zsolt, Tihanyi László, Szigetvári Andrea, Jeney Zoltán, Wilheim András, Vidovszky László. A participat la numeroase festivaluri şi cursuri pentru compozitori, precum şi la cursurile de compoziţie  ale lui Jeney Zoltán şi Csapó Gyula.

În această perioadă a participat activ la Seminarul şi Festivalul Bartók de la Szombathely. În anii 2011 şi 2013 obţine Bursă de creaţie muzicală Kodály Zoltán. Lucrările sale au fost interpretate pe mai multe podiumuri, precum institutele maghiare din reţeaua Institutului Balassi, de la Paris la Varşovia şi Bucureşti, concertele BMC (Con Tempo), AKKU sau FUGA din Budapesta, Festivalul de toamnă din Budapesta, Festivalul Bartók, festivalurile Meridian – Bucureşti, Ars Hungarica – Sibiu, Opus Nova – Bratislava. A colaborat cu artişti precum Gyöngyössy Zoltán, Horváth Balázs, Horváth Béla, Kiss Péter, Klenyán Csaba, Koppándi Jenő, Marius Lacraru, Sorin Lerescu, Lukácsházi István, Octavian Nemescu, Doina Rotaru, Sáry László, Serei Zsolt, Szakács Ildikó, Tömösközi László, Mihaela Vosganian, Ulpiu Vlad, Componensemble, THRenSeMBle sau Traiect. În perioada 2010-2013 a realizat compoziţii la comanda unor teatre alternative şi cetate. În toamna anului 2013 au fondat, împreună cu Balogh Máté şi Tornyai Péter. atelierul de muzică contemporană CentriFUGA. Formaţia a debutat cu succes în februarie 2014. Actualmente lucrează ca profesor de teorie a muzicii, lucrând la noi proiecte muzicale şi compunând la solicitarea celor mai remarcabili interpreţi ai timpului.

Kiss Péter

S-a născut în 1986 în oraşul Salgótarján. A început studiul pianului la vârsta de 9 ani cu profesoara Somogyiné Almádi Julianna. În perioada anilor 2001- 2005 a studiat la Liceul de muzică Bartók Béla, la clasa prof. Kőrösiné Belák Erzsébet. Din 2005 a fost student la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, precum şi la Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Frankfurt, la clasa prof. Némethy Attila, Szokolay Balázs, Wágner Rita, Csalog Gábor şi Catherine Vickers. A absolvit studiile universitare în anul 2010, obţinând cel mai înalt calificativ. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Rév Lívia, Malcolm Bilson, Kurtág György, Kirill Gerstein.

A susţinut numeroase concerte în ţări europene, dar şi peste ocean. Participă sistematic la festivaluri naţionale şi cursuri de măiestrei. Primul disc i-a apărut în 2007, împreună cu renumitul clarinetist Klenyán Csaba, la Hungaroton Records. Îşi dedică activitatea muzicii contemporane, multe prime audiţii absolute şi înregistrări radio fiind legate de numele său. Colaborează frecvent cu formaţia UMZE (Muzica Nouă Maghiară). Este membru al formaţiei Ludium, condusă de Csalog Gábor, o formaţie care se axează pe interpretarea compoziţiilor lui Kurtág György, respectiv membru fondator al formaţiei Tiro Inception, fondat în 2010. Pentru activitatea sa în domeniul muzicii contemporane este distins, în anul 2011, cu Premiul Artisjus.

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/10/percepcionalis-absztrakciok-plakat_bukarest-724x1024.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/10/percepcionalis-absztrakciok-plakat_bukarest-150x150.jpgRevista MuzicalaConcerte
Institutul  Maghiar din Bucureşti organizează sâmbătă, 8 noiembrie 2014, 18.00 Abstacţii perceptive – Unde radio 2014 Concert de muzică contemporană Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Sala Enescu Str. Ştirbei Vodă 33. Acest concert constituie continuarea unui proiect din anul 2013. Compozitorii şi interpreţii participanţi la acest proiect sunt reprezentanţi de marcă ai generaţiilor lor,...