pozaMii de melomani au asistat, duminică, la cea de-a XXIX-a ediţie a speoconcertului din Peştera de la Româneşti, unde au răsunat acorduri ale marilor clasici Ceaikovski, Mozart, Dvorak, Bartholdy şi, în premieră, a bănăţeanului Tiberiu Brediceanu.

Am marcat, astfel, cei 29 de ani de speoconcerte unice în România. Anul acesta a fost un concert vesel, în care au cântat Filarmonica Banatul şi orchestra Facultăţii de Muzică. Pentru anul viitor, când evenimentul va împlini 30 de ani, pregătim un mare concert şi vom fi sprijiniţi de Agenţia de Dezvoltare a Regiunii Vest‘, a declarat pentru AGERPRES Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Publicul a ascultat fermecat piesele clasice, în acordul instrumentelor mânuite de la pupitrul dirijoral de maestrul Peter Oshanitzky.
Fiecare toamnă este marcată de acest eveniment la Timişoara, care reuşeşte să adune, pentru două ore, mii de melomani, alături de invitaţi speciali de peste hotare, care apreciază calitatea acusticii acestei scene vii.

Peştera de la Româneşti este singura din ţară şi una dintre puţinele din Europa în care au loc concerte simfonice, de rock, jazz, blues sau muzică electronică, în fiecare primă duminică din luna octombrie. Anul acesta, organizatorii au crezut că vremea va fi la fel de călduroasă ca şi în ultimii ani şi au fixat evenimentul pe data de 20 octombrie pentru a nu deranja populaţia de lilieci ce se adăposteşte în peşteră în perioada de împerechere. În această peşteră sunt, zi şi noapte, pe tot parcursul anului, 14 grade Celsius şi multă umezeală. Din această cauză, dar şi pentru a nu perturba habitatul liliecilor, concertele nu durează mai mult de o oră, maximum două ore.

Ca în fiecare an, actuala ediţie a speoconcertului a fost organizată de Fundaţia Academică Culturală Timişoara şi de Filarmonica ‘Banatul’, alături de Asociaţia ‘Speotimiş’, Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara şi Primăria Tomeşti. AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/10/poza.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2013/10/poza-150x150.jpggiaConcerte
Mii de melomani au asistat, duminică, la cea de-a XXIX-a ediţie a speoconcertului din Peştera de la Româneşti, unde au răsunat acorduri ale marilor clasici Ceaikovski, Mozart, Dvorak, Bartholdy şi, în premieră, a bănăţeanului Tiberiu Brediceanu. 'Am marcat, astfel, cei 29 de ani de speoconcerte unice în România. Anul acesta...